Administraţia Joseph Biden a anunţat, luni după-amiază, că este la curent cu eforturi ale serviciilor secrete din Rusia de a dezinforma în legătură cu vaccinurile anticoronavirus produse de companiile Pfizer şi Moderna , potrivit mediafax.

„Suntem conştienţi de aceste activităţi, le monitorizăm şi luăm măsuri de contracarare”, a declarat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, conform agenţiei Reuters.

Serviciile secrete ruse au iniţiat o campanie de subminare a încrederii în vaccinul produs de compania Pfizer şi în alte vaccinuri din Occident, publicând articole de presă care contestă dezvoltarea şi siguranţa vaccinurilor, au declarat oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington citaţi de publicaţia The Wall Street Journal.

Un oficial din cadrul Centrului de Implicare Globală al Departamentului de Stat a declarat că au fost identificate patru publicaţii care ar fi utilizate de serviciile secrete ruse în campania pentru dezinformare. „Putem spune că aceste publicaţii au legături directe cu serviciile secrete ruse. Sunt deţinute din străinătate, au sedii în afara SUA. Au abordări diferite privind publicul, tonul, audienţa, dar fac parte din sistemul rus de propagandă şi dezinformare”, a subliniat oficialul american.

Obiectivul Rusiei ar fi, conform experţilor americani, denigrarea vaccinurilor occidentale şi promovarea vaccinului rus Sputnik V.

Dionisie Rusu