Nu mulți știu acest lucru, însă povestea Cenușăreasei este inspirată din fapte reale. Se pare că mulți dintre eroii din poveștile cu care am crescut sunt inspirați din folclorul antic. Așadar, cine a fost Cenușăreasa, fata asuprită de mama vitregă și salvată de un prinț?

Multe povești au la bază întâmplări reale, însă au fost ”cosmetizate” de-a lungul vremii. Una dintre cele mai cunoscute povești din lume este cea a Cenușăresei. Este vorba despre fata care era asuprită de mama și surorile ei vitrege, care și-a pierdut un pantof de sticlă și a fost salvată de un prinț.

Se pare că povestea reală s-a întâmplat în China antică, prin anul 206 Î.H., când tatăl unei femei pe nume Ye Xian a decedat, iar tânăra a rămas în grija mamei sale vitrege, care era foarte rea și nepăsătoare. Copila avea și o soră vitregă pe nume Jun-li, care nu era nici prea frumoasă și nici foarte deșteaptă. Pentru a supraviețui, tânăra YE Xian a fost nevoită să le facă pe plac celor două, la orice oră din zi sau din noapte. Datorită frumuseții sale, copila a fost chinuită de cele două rude geloase, care încercat adesea să o umilească sau să o pedepsească.

Într-o zi Ye Xian s-a împrietenit cu un pește magic și după ce mama sa vitregă l-a ucis, tânăra i-a îngropat oasele în pământ, pentru a păstra puterile magice. În timp ce rudele fetei s-au dus la un bal, Ye și-a pus dorința de a primi o rochie frumoasă din mătase și o pereche de pantofi aurii.

Cea mai frumoasă femeie de la bal

Ca și în cazul Cenușăresei, Ye este denumită cea mai frumoasă tânără de la balul cu pricina și își pierde un pantof auriu, în timp ce se grăbea să ajungă acasă înaintea celor două rude vitrege. Se spune că pantoful frumoasei tinere a ajuns în mâinile unui rege, care devine obsedat să o găsească pe cea care l-a purtat la bal.

În acele vremuri, femeile din China antică își legau și chiar mutilau talpa piciorului pentru a-l face mai mic, în semn de frumusețe incontestabilă. Ye Xian a reușit să ajungă la curtea regelui, unde a probat pantoful și, după ce s-a dovedit a fi al ei, regele s-a îndrăgostit de ea, a luat-o de soție și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

Povestea adaptată de Disney are foarte multe similarități cu cea reală, doar că Disney a scos din film poveste obiceiul femeilor din China antică de a-și lega și mutila picioarele, pentru a părea mai mici. Așadar, nimic din această tradiție veche chinezească ( precum tăiatul unor degete de la picioare și cioplirea călcâielor) nu a intrat la montaj filmului Disney. Se pare că multe dintre poveștile nemuritoare au la bază întâmplări reale, și deși nu sunt identice, și-au păstrat elementele principale.

Sursa: Știri din Lume