Un mic bol, cumpărat cu 35 de dolari dintr-un târg din statul american Connecticut, s-a dovedit a fi un artefact chinez rar din secolul XV, informează BBC.

Bolul alb de porțelan a fost descoperit anul trecut de un căutător de antichități rămas anonim, în apropiere de New Haven. După achiziție, acesta a căutat rapid un evaluator profesionist.

Experții au revenit cu vești bune și au spus că bolul valorează între 300.000 și 500.000 de dolari. Mai mult, ar fi unul dintre cele șapte boluri de acest fel care mai există, iar cele mai multe se află în posesia muzeelor.

Bolul urmează să fie scos la licitație în New York, pe 17 martie, de către casa de licitații Sotheby's, care a descris descoperirea ca fiind "excepțională și rară".

"A devenit evident imediat că ne uitam la un obiect foarte, foarte special", a declarat Angela McAteer, expert în ceramică chinezească pentru Sotheby's.

"Stilul picturii, forma bolului, chiar și nuanța de albastru este tipică porțelanurilor de la începutul secolului XV", a adăugat McAteer pentru Associated Press.

Bolul cu diametru de 16 centimetri este pictat cu motive florale și are un design complex în jurul marginii. "Toate caracteristicile îl identifică ca fiind un produs de la începutul dinastiei Ming", a spus Angela McAteer.

Felul în care bolul rar a ajuns să fie vândut într-un târg din Connecticut rămâne un mister. Este posibil ca obiectul să fi fost păstrat în aceeași familie, fiind predat din generație în generație.

"Este mereu uimitor să te gândești că astfel de lucruri se întâmplă, că asemenea comori pot fi descoperite", a adăugat McAteer.

Sursa: Digi24