O bonă criminală, care a decapitat o fetiţă de doar patru ani apoi a ieşit în stradă strigând „Allahu Akbar” a fost eliberată după cinci ani de la tragedie. Familia se teme că femeia ar putea ucide din nou.

Gyulchekhra Bobokulova, în vârstă de 43 de ani, a amenințat că se va arunca în aer în timp ce ţinea în mâini o parte din trupul fetiţei de patru ani. Se plimba pe străzile Moscovei şi striga „Allahu Akbar”.

În 2016, instanța a decis că Bobokulova este bolnavă mintal și ar trebui închisă într-o secție psihiatrică securizată. Cinci ani mai târziu, considerată vindecată de medicii ruşi de „tulburarea psihiatrică cronică” care a determinat-o să omoare copilul și să o decapiteze.

Eliberarea femeii a declanșat o reacție negativă din partea oamenilor, criticii punându-și întrebarea dacă bona prezintă sau nu un risc pentru societate.

În cazul care a șocat lumea, Bobokulova a ucis-o cu brutalitate pe copila pe care o avea în grijă, Anastasia (Nastya) Meshcheryakov, în vârstă de doar patru ani, apoi i-a scos capul în stradă, lângă straţia metrou Oktyabrskoye Pol din Moscova, strigând: „Allahu Akbar”.


Motivul cumplitei crime

Femeia a susținut la acea vreme că vrea să răzbune bombardamentele lui Vladimir Putin din Siria. În urma crimei, părinții fetei au contestat hotărârea instanțelor conform căreia bona, care locuia cu familia ei de câțiva ani, era bolnavă psihic și au cerut să fie judecată corespunzător. Familia victimei a fost susținută inclusiv de liderul opoziției ruse, Alexei Navalny, care s-a întrebat dacă diagnosticul psihiatric a fost motivat politic. În ciuda încercărilor disperate de a cere dreptate, Bobokulova a fost internată într-un centru psihiatric pentru a primi îngrijiri.

„Familia mea nu se poate simți în siguranță; dacă Bobokulova pe viitor mă va găsi pe mine sau pe celălalt copil al meu? În timpul anchetei, ea a mărturisit că intenționează să ne omoare întreaga familie” a declarat mama, Ekaterina Mescheryakova.

Bloggerul Lena Miro a pus la îndoială eliberarea bonei la 5 ani de la cumplita crimă, anunţ care fusese dezvăluită de ziarul Moskovsky Komsomolets, potrivit The Sun: "Acest lucru nu poate fi vindecat. Nu pot fi trimiși acasă cu prescripție medicală pentru a lua pastile și pentru a vedea un psihiatru în mod regulat. Dar aici (în Rusia), se pare, poți.”

„În cazul schizofreniei, recidivele sunt întotdeauna posibile. Este imposibil să le eviți 100%, doar le poți minimiza. După ce sunt externaţi din spital, acești pacienți se află sub supraveghere specială” a menţionat psihiatrul Artem Gillen.

Sursa: Observator