Mit sau realitate? Iată cine este bărbatul despre care se spune că a trăit 256 de ani. Povestea sa și secretul incredibil al longevității sale pe care l-a împărtășit chiar pe patul de moarte au făcut înconjurul lumii.

Potrivit unui articol apărut în ziarul The New York Times din 1930, au fost descoperite anumite documente ale guvernului imperal chinez din 1827, în care Li Ching-Yuen, bărbatul care a trăit 256 de ani, era felicitat pentru atingerea vârstei de 250 de ani. Mai mult, în altele, din 1877, se menționa celebrarea împlinirii vârstei de 200 de ani.

În anul 1928, un corespondent al aceleiași publicații a scris că mulţi dintre bătrânii din cartierul în care trăise acest bărbat îşi aminteau că bunicii lor îl ştiau încă de pe vremea când ei erau niște copii, iar la acel moment el era un bărbat în toată firea. De altfel, el era o figură extrem de iubită în comunitatea sa, fiind căsătorit de aproximativ 23 de ori şi având peste 200 de copii.

Culegea plante medicinale din munţi

Potrivit legendelor, Li Ching Yuen a început încă de 10 ani să cutreiere munții pentru a culege plante medicinale, învăţând secretele acestora în ceea ce privește longevitatea. Vreme de 40 de ani, a consumat doar ciuperci Ling Zhi, fructe goji, troscot chinezesc, ginseng sălbatic, gotu kola (centella asiatică) şi vin din orez (sake). În 1749, pe când ajunsese la 71 de ani, s-a alăturat armatei chineze ca profesor în arte marțiale.

În 1927, Li Ching Yuen a fost invitat de către generalul Yang Sen să-l viziteze la Wan Xian, Szechuan, acolo unde a fost fotografiat, portretul său devenind celebru. Un an mai târziu de la această întâlnire, bătrânul murea din cauze naturale, spun unii, alţii susţinând că le-ar fi spus prietenilor: „am făcut tot ce trebuia să fac în această lume. Mă voi duce acasă acum”.


Secretul său pentru o sănătate de fier

De asemenea, pe patul de moarte acesta ar fi dezvăluit și care a fost secretul longevității sale. Li ar fi susţinut că pacea interioară şi calmul alături de tehnici corecte de respiraţie sunt secretele longevităţii sale. „Păstrează-ţi inima liniştită, stai ca o broască ţestoasă, plimbă-te ca un porumbel şi dormi ca un câine“. Desigur, și ceea ce a mâncat a avut un rol importatnt.

Și unul dintre discipolii săi, Da Liu, a dat mai multe detalii despre viața lui Li. Pe vremea când avea 130 de ani, a dat peste un pustic mult mai în vârstă prin munți, care l-a învăţat Baguazhang (un stil de arte marţiale intern) şi un set de Qigong (sistem chinezesc antic de cultivare a sănătăţii), alături de instrucţiuni pentru respiraţie, mişcări coordonate cu sunete specifice şi recomandări pentru dietă. Da Liu a dezvăluit că maestrul său i-a spus că longevitatea sa „se datoreaza faptului că a făcut aceste exerciţii în fiecare zi – regulat, corect şi cu sinceritate – timp de 120 de ani“.

Sursa: Știri din Lume

Dionisie Rusu