Poliția italiană a deschis o anchetă pentru investigarea sinuciderii unei fetiţe de 12 ani, găsită spânzurată duminică seara, în baia dormitorului ei, în Ivrea, lângă Torino. Aceştia cred că ar putea fi vorba despre o altă provocare pentru aplicaţia TikTok; cu toate acestea, nu există nicio dovadă în acest sens, au spus ei. Fata a fost găsită de tatăl ei, în baia casei, care a sunat disperat la salvare. Din păcate, medicii nu au mai putut decât să constate decesul.

Procurorul din oraşul Ivrea a deschis un dosar pentru investigarea presupusei sinucideri, în cazul fetiţei de 12 ani care a fost găsită spânzurată, în baia din dormitorul ei din Borgofranco di Ivrea, aseară. Dosarul este în prezent îndreptat asupra unor persoane necunoscute. Raportul carabinierilor lui Settimo Vittone despre incident va ajunge și el pe masa parchetului din Torino.

Există de altfel un fundal pe care anchetatorii încearcă să îl clarifice, modul în care fata a fost găsită spânzurată: cu centura unui halat de baie strâns la gât. Această scenă amintește de una dintre provocările mortale, devenite virale pe Tik Tok care, în ianuarie, a luat viața unei fete de 10 ani din Palermo. Tot din acest motiv, anchetatorii au în vedere şi verificarea dispozitivelor pe care copila le folosea pentru a socializa: telefonul şi computerul.

Totuși, ceea ce pare ciudat în cazul lui Borgofranco este că tragedia pare un plan organizat, dar lipsit de discuţii cu prietenii pe reţelele de socializare, departe de orice filtru social: „În prezent, elementul provocării TikTok nu pare să apară”, a explicat procurorul șef Giuseppe Ferrando, potrivit Torino.Republica.

Dacă fetița a planificat să-și ia propria viață sau să încerce o acțiune extremă care, din păcate, a mers prea departe, este posibil să nu o fi planificat însă singură. Alți prieteni, suspectează anchetatorii, ar fi încercat să meargă pe același drum, dar, din fericire, nu au făcut-o.

Procurorul a cerut să fie analizate sutele de conversaţii găsite în telefonul mobil al fetei pentru a clarifica contextul în care acest plan ar fi putut fi pus în aplicare. Din punctul de vedere al specialiştilor, astfel de idei ar fi fost dezbătute personal între prieteni, faţă în faţă. „Este o analiză că va dura timp”, a adăugat Giuseppe Ferrando.

Familia crede că aplicaţia TikTok este de vină

Ipoteza că fata a vrut să-și ia viața îi convinge cu greu pe membrii familiei, care în această dimineaţă au primit îmbrățișarea dureroasă a celor mai apropiați prieteni, în încercarea de a fi consolaţi. O astfel de durere nu se poate estompa însă fără răspunsuri, potrivit ansa.it.

Domenico, unchiul fetiţei care a murit la Borgofranco nu are nicio îndoială: „Este vina acelei rețele sociale pe care o au copiii, TikTok”, reiterează el, “arătând cu degetul” către o ipoteză care în acest moment ar putea părea trasă de păr, dar care poate fi verificată extrem de uşor, doar cu analiza telefonului mobil, a tabletei și a calculatorului copilei.

"Nu s-ar fi sinucis niciodată. Abia ieri am vorbit despre ce voia să studieze în liceu. Din fericire am reușit să deblocăm telefonul mobil și l-am predat poliției care îl verifică acum", a adăugat unchiul, răpus de durerea de a-şi pierde nepoata de doar 12 ani, brusc, inexplicabil, neaşteptat.

Tragedia poate ascunde o neliniște existențială pe care copilul nu o împărtășise nici măcar cu familia ei, o poveste din care adolescenta s-ar fi hrănit prin discuțiile între colegi. Toate acestea sunt acum sub lupa anchetatorilor care speră să găsească adevăratul motiv care ar fi condus-o să îşi pună capăt zilelor.

Nu este primul caz de acest gen în Italia. În ianuarie 2021, o fetiţă de doar 10 ani a pierit în timpul unei provocări pentru contul ei de Tik-Tok. "Jocul fularului", cunoscut ca ”blackout challenge”, în care copiii îşi blochează respiraţia până la leşin, pentru a experimenta senzaţii tari, provoacă în fiecare an accidente, unele dintre ele mortale. Moartea fetei a provocat reacții puternice în Italia, iar oamenii solicită o mai bună reglementare a rețelelor sociale. De asemenea, în august 2020, o adolescentă de 15 ani a murit în urma unei supradoze cu Benadryl. Fata a văzut pe aplicaţia TikTok provocarea, devenită virală, în care îţi administrezi doze mai mari de medicament antialergic pentru halucinaţii. În luna mai a aceluiaşi an, alţi trei adolescenţi din Fort Worth, Texas au fost spitalizaţi după ce au înghiţit doze excesive de Benadryl, ca parte a “provocării”.

Moartea fetei din Palermo a fost urmată pe 28 ianuarie de cazul unei femei de 48 de ani, influencer din Siracusa, tot în Sicilia, care a fost citată de poliția locală pentru presupunerea instigării la sinucidere, după ce a postat un videoclip pe Tiktok în care un bărbat înfăşoară cu bandă adezivă o femeie în jurul gâtului, gurii și nasului, astfel încât să nu poată respira, într-o altă provocare Blackout. Poliţia a aflat că nu era singurul clip de acest gen pe care îl postase pentru comunitatea ei de peste 730.00 de urmăritori de toate vârstele. Au găsit în jur de 20 de videoclipuri cu provocări periculoase, inclusiv inhalarea cremei prin nas, închiderea pleoapelor cu un clește, toate fiind făcute de influenceriţa, mamă la rândul ei. Anchetatorii au decis ştergerea imediată a acelor filmări de pe platforma de socializare.

Sursa: Observator