Strugurii se află în topul celor mai cultivate fructe de pe pământ. Nici nu e de mirare, deoarece beneficiile lor sunt imense, iar unele dintre soiuri sunt accesibile oricui. Îi găsim oricând în supermarketuri sau toamna în piețe la prețuri mici, însă există și struguri pe care nu și-i poate permite oricine. Un singur bob costă sute de dolari.

Strugurii au o istorie bogată în spate, fiind cultivați de mii de ani. Chiar și în antichitate, oamenii foloseau aceste fructe pentru a face vin. Strugurii cresc în ciorchini și,  în funcție de tipul lor, sunt cu semințe sau fără. În plus, există numeroase soiuri printre care îi menționăm pe cei verzi, negrii sau roz.

Niciunul nu se compară cu soiul din Japonia. Aici există anumiți struguri speciali, numiți Ruby Roman. Aceștia au fost creați în prefectura japoneză Ishikawa și sunt considerați cei mai scumpi struguri de pe tot mapamondul. Un singur bob poate să coste sute de dolară, iar un ciorchine a fost vândut recent pentru suma de 11.000 de dolari. Strugurii Ruby Roman sunt de culoarea roșie , iar fiecare boabă de strugure este dulce și are mărimea unei prune.

Motivul care îi face speciali. Doar un bob costă 6000 de lei

Povestea acestor struguri a debutat în anul 1995, atunci când crescătorii de struguri din prefectura japoneză Ishikawa și-au dorit să creeze un soi special, de mărime mai mare. Din acest motiv au apelat la ajutorul Centrului de Cercetare Agricolă al prefecturii. Astfel, pe o parcelă de testare s-au plantat circa 400 de butași. Din acest număr destul de mare doar în patru au apărut boabele roșii, iar într-unul au apărut boabele mari.

În anii următori, crescătorii au înmulțit acest soi și i-au îmbunătățit gustul, culoarea și mărimea. De asemenea, aceștia au niște reguli foarte stricte atunci când vine vorba de felul în care sunt concepuți ciorchinii. Astfel, fiecare bob trebuie să cântărească minimum 20 de grame, să aibă o aciditate scăzută, iar conținutul de zahăr trebuie să fie de 18%. Incredibil, dar există și struguri mai buni de cât aceștia și anume clasa Premium. Pentru a primi acest titlu, boabele trebuie să cântărească mai mult de 30 de grame și ciorchinele să fie de cel puțin 700 de grame.

Strugurii Ruby Roman nu sunt accesibili pentru oricine, de aceea sunt vânduți adesea la licitații, sub formă de cadouri sau în scopuri promoționale de către diverse companii. Un ciorchine de strugure din acest soi a fost vândut recent pentru suma de 11.000 de dolari. Cumpărătorul a fost proprietarul unui lanţ hotelier care a plătit acest preț pentru 24 de boabe de strugure, în cadrul unei licitații din oraşul japonez Kanazawa. Acesta a fost cel mai scump strugure vândut vreodată în întreaga lume.

„Oamenii cumpără aceste fructe costisitoare pentru a demonstra cât de speciale sunt darurile lor pentru destinatari, pentru ocazii speciale sau pentru cineva important din viața lor, chiar și șeful tău”, a precizat pentru CNN, Soyeon Shim, decanul școlii de ecologie de la Universitatea Wisconsin-Madison.

 
Sursa: Știri din Lume
 
ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD
Dionisie Rusu