Serviciile britanice de inteligență avertizează că Al Qaida ar putea pune la cale noi atacuri teroriste, având în vedere că gruparea extremistă și-a schimbat liderul.

Egipteanul Saif al-Adel ar fi preluat conducerea organizaţiei. Supranumit „Sabia răzbunării”, noul șef al grupării a fost implicat în atacul asupra ambasadei americane din Kenya în 1998.

Aceste informații vin după ce, în presă au apărut mai multe informații potrivit cărora Ayman al-Zawahiri, urmașului lui Osama bin Laden, despre care se presupune că este mort.

Trei decenii de terorism

Saif al-Adel a participat la acţiunile Al Qaida din ultimele trei decenii şi se bucură de un mare respect atât în interiorul acestei organizaţii, cât și printre luptătorii grupării Stat Islamic, de unde ar vrea să atragă membri.

Despre el se spune că este mult mai periculos decât Osama bin Laden, teroristul considerat creierul atacului asupra turnurilor gemene.

Statele Unite au pus o recompensă de 10 milioane de dolari pe capul său şi se tem că din cauza acestui lui, Al Qaida ar putea deveni mult mai eficientă decât a fost în ultimii ani.

Atentatele din 1998

220 de persoane au fost ucise şi peste 5000 rănite în două atentate simultane în capitala Keniei, Nairobi, respectiv cea a Tanzaniei, Dar es Salaam.

În dimineaţa de vineri 7 august 1998, o dată cu ridicarea norilor mari de fum după explozii, s-a putut constata amploarea dezastrului. La Nairobi, în jurul ambasadei americane, din clădirile supraetajate mai rămăseseră doar ruine. Şi la Dar es Salaam, maşini arse şi oameni însângeraţi.

Dionisie Rusu