Noutatea zilei de ieri că la Criuleni ar fi fost deconspirată o fabrică clandestină de elicoptere a zguduit spațiul informațional moldovenesc. În timp ce pe mulți i-a șocat, se pare că mulți cunoșteau despre acest hambar, despre activitatea proprietarului acestuia. Astfel opiniile s-au împărțit în două-trei tabere: cei care au susținut acțiunea oamenilor legii și cei care au dezaprobat-o. Totuși în spatele acestor informații sunt multe alte dedesubturi care abia acum prind să apară în spațiul public una după alta pentru a alcătui o imagine cât mai completă a situației.

La câteva ore după anunțul oficial al autorităților, pe un portal local a apărut reacția proprietarului hambarului, Iurie Ceban care explică că de fapt în hambarul cu pricina, care este proprietatea privată, sunt dezvoltate mai multe invenții din domeniul industriei constructoare de elicoptere, iar ceea ce au găsit oamenii legii sunt machete pe care sunt testate invențiile până ca acestea să fie brevetate.

Deci ar rezulta că scopul activității din hambarul de la Criuleni, nu este comercial, producția nu este una clandestină ci mai degrabă una privată. Mai multe detalii aici.

Fostul Președinte al Raionului Criuleni, Veaceslav Burlac, a plasat și el pe facebook câteva detalii picante din acest caz. După opinia lui Burlac, aici ar fi o intervenție a autorităților de la Chișinău, prin care s-ar pune presiune pe sponsorul principal al contracandidatului la așa numitele alegeri din zona separatistă, Transnistria.

„Iar acu despre ce se ascunde de fapt după elicopterele de la Criuleni... Dacă analizăm minuțios subiectul "Elicopterele de contrabandă de la Criuleni", atunci am putea să "răscolim" ceva ce are un iz puternic de trădare de țară.

Dacă la prima vedere acțiunea de ieri a instituțiilor de forță din Republica Moldova pare un succes enorm și o operațiune fără precedent în țară, atunci după ce punem cap la cap unele detalii "neînsemnate" atunci ar fi o chestie ce are o însemnătate mult mai profundă decât ne-ar părea nouă.

Am aflat din presă că inventatorul Ceban care se pare că nu e chiar contrabandist, e un foarte bun prieten cu Șevciuc, ex-președintele regiunii separatiste, condamnat de"justiția" de acolo la ani cu executare. Ieri Krasnoselschii, cu contribuția lui Stoianoglo și-a înlăturat oponenții din calea pentru al doilea mandat.

Ok. Șevciuc nu poate candida, dar ar putea de exemplu Nina Ștanski care ar avea șanse reale să-l detroneze pe Președintele existent al unei țări inexistente, care apropo este un bun prieten cu Dodon, un președinte inexistent al unei țări existente. Dar ca să candideze Ștanski sau alt oarecare om a lui Șevciuk e nevoie de susținerea "prietenilor". Și iată că unul din prietenii lui Șevciuk este "contrabandistul cu elicoptere de la Criuleni" care s-a dovedit a fi un simplu inventator, un oarecare Ceban.

Pentru a ști ce face și cu cine comunică prietenul lui Șevciuk în dreapta Nistrului, a fost pus pe rol un Dosar de prelucrare operativă pentru a permite filarea lui Ceban. Și iată că ieri a fost apogeul - dezvăluiri și arestul contrabandistului nr. 1 în CSI cu elicoptere.

Toată operațiunea dată este în exclusivitate în interesul lui Krasnoselschii și Dodon. Hai că interesul lui Krasnoselschii îl vedem - înlăturarea anturajului lui Șevciuc. Dar care ar fi interesul lui Dodon ați întreba DVS? Simplu Dodon înlătură "dușmanii" lui Krasnoselschii, iar acesta la rândul său îi asigură numărul de voturi necesare în prezidențiale.

Cele descrise mai sus nu sunt atât de grave, decât ceea ce urmează. În tot jocul murdar al politicului de pe ambele maluri ale Nistrului, vedem implicarea Procuraturii Republicii Moldova.

Deci Stoianoglo astăzi în loc să apere Constituția RM el colaborează cu separatiști și le face jocurile politice, evident cu contribuția nemijlocită a lui Dodon. Dacă se adeverește faptul că Procurorul RM Stoianoglo înlătură rivalii liderului separatist pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, atest o chestie foarte gravă - Stoianoglo împreună cu Dodon pot fi învinuiți de colaboraționism cu regimul separatist din stânga Nistrului. Asta deja e trădare de țară și interese naționale...” a concluzionat Veaceslav Burlacu.

Cele scrise de Burlacu, par să fie confirmate și de un status publicat pe facebook de bloggerul Eugen Luchianiuc. 

„Despre elicoptere. Pe scurt.

1. Iurie Ceban era director la Evenits când s-a apucat să construiască hangarul. Prin 2008.

2. De atunci ei se ocupă de elicoptere acolo. Despre asta știau toți "cine trebuie".

3. Iurie Ceban e om cu influență mai mult în #transnistria decât în Moldova, deși este/era prieten cu roșca.

4. El e din echipa lui Șevciuc.

5. Când acolo îs alegerile în #transnistria?

6. Candidata lui Șevciuc e Nina.” a scris Luchianiuc.

Paranteze.md amintește că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP al MAI au anunțat ieri, 30 iunie despre documentarea, pe parcursul mai multor luni, a activității ilegale a unui grup de persoane bine-organizat, specializat în producerea elicopterelor.

Vezi și: Șase procuraturi raionale au de astăzi o nouă conducere. Alexandr Stoianoglo a semnat Ordinul