Parchetul din Belarus a deschis o anchetă penală împotriva liderei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia sub suspiciunea de pregătire a unui act terorist, informează luni agenţia Belta, citându-l pe procurorul general Andrei Şved, relatează agerpres.

Svetlana Tihanovskaia a fugit în Lituania vecină la puţin timp după alegerile contestate de la 9 august şi a cerut ca preşedintele Aleksandr Lukaşenko să renunţe la putere.

Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, s-a confruntat cu cea mai provocare a regimului său de aproape 27 de ani după ce protestatarii au ieşit în stradă pentru a contesta rezultatul alegerilor, despre care susţin că au fost fraudate.

Autorităţile din Belarus au anunţat săptămâna trecută că au arestat un bărbat care, potrivit lor, plănuia să provoace o explozie la Minsk şi o alta la o unitate militară din apropierea oraşului Borisov.

Procurorii au acuzat opoziţia de implicare în incident, ceea ce aceasta a negat.

Luni, procurorul general Andrei Şved a declarat că Tihanovskaia a fost şi ea implicată în pregătirea atacurilor teroriste, dar nu a furnizat detalii.

Procurorii au spus că vor cere extrădarea Svetlanei Tihanovskaia din Lituania, mai scrie Reuters, care relatează că fosta candidată în alegerile prezidenţiale din Belarus nu a putut fi contactată pentru a comenta aceste acuzaţii.

Dionisie Rusu