Un front atmosferic venit dinspre polul Nord a readus gerul şi chiar ninsoarea în miezul primăverii, în mai multe ţări europene.

La Bruxelles a nins destul de abundent la câteva zile după ce temperatura urcase până la 24 de grade. Germania a trăit o adevărată zi de iarnă, în care stratul de zăpadă a atins pe alocuri 12 centimetri.

Iar pe şosele s-au produs blocaje şi chiar accidente specifice anotimpului rece, din fericire fără victime. Şi mai aspră a fost vremea în Croaţia şi Slovenia: din cauza ninsorii şi a viscolului puternic, câteva şosele au fost închise pentru camioane iar feriboturile au rămas în porturi. Iarna temporară va mai dura câteva zile, potrivit meteorologilor.

Vremea se strică și în Moldova  

În săptămâna curentă, pe teritoriul Republicii Moldova se vor înregistra înghețuri de până la -5 grade Celsius, pe timp de noapte.

Ghenadii Roșca, șeful Direcției prognoze meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), a precizat că valorile termice în timpul nopții sunt mai scăzute față de norma pentru început de aprilie. De obicei, în această perioadă, ar trebui să se înregistreze între -2 și +3 grade Celsius.

Totodată, valorile termice pe timp de zi, cuprinse între +10 și +15 grade, care se vor înregistra pe teritoriul Republicii Moldova în săptămâna curentă, sunt în limita normei pentru început de aprilie, a specificat Ghenadii Roșca.

De miercuri, 7 aprilie, temperaturile vor scădea din cauza unui front atmosferic, asociat unui ciclon, care vine din sudul și sud-vestul Europei, mai bine zis din Italia. Din această cauză, vom avea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în regiunea de sud a țării – sub formă de ploi, susține responsabilul de la SHS.

Valorile scăzute ale aerului mai mici de normă, pe timp de noapte, se vor menține până la 10-12 aprilie, după care noaptea se vor înregistra de la +1 până la +6 grade Celsius, adică vor reveni în limita normei pentru începutul lui aprilie. La 10-12 aprilie, ziua, temperatura aerului va oscila între +10 și 15 grade Celsius.

Cea mai geroasă zi de 5 aprilie a fost cea din 1963, ziua în care la Briceni au fost înregistrate -11 grade. Cea mai călduroasă zi de 5 aprilie a fost cea din 1998, când termometrele arătau la Chișinău 26-27 grade Celsius.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD
Dionisie Rusu