Trupele Moscovei au înregistrat pierderi grele în ultimele trei zile în regiunea Donbas din Ucraina: un batalion al armatei ruse şi-a pierdut aproape în întregime toate blindatele din dotare, după trei încercări eşuate de forţare a râului Severski Doneţ din Lugansk, cu scopul de a încercui trupele Kievului din zona oraşului Severodoneţk, a declarat pentru BBC un oficial al armatei ucrainene.

 

Ucrainenii au reuşit să distrugă un număr neprecizat de bărci de asalt şi elicoptere ale ruşilor şi au aruncat în aer de trei ori podurile de pontoane pe care ruşii au încercat să le construiască pentru a forţa trecerea râului, scrie Digi24.

Imagini din satelit sau filmate din dronele de supraveghere arată zeci de vehicule blindate ruseşti distruse pe malul râului.

Conform serviciilor de informaţii ucrainene, prima tentativă a ruşilor de a trece râul a fost pe 8 mai.

De fiecare dată când au încercat, ucrainenii au reuşit să distrugă podul de pontoane şi să-i prindă pe ruşi „în cursă”.

Kievul susţine că „a eliminat” circa 70 de echipamente şi tehnică grea de luptă ruseşti. Nu se ştie câţi soldaţi ruşi au fost ucişi în cadrul batalionului folosit în tentativa de traversare a râului. Un batalion al Moscovei are în jur de 500 de militari.

Ministerul britanic al Apărării a precizat, într-o analiză a situaţiei din Ucraina prezentată vineri, că forţarea unui astfel de râu reprezintă o încercare „extrem de riscantă” şi trădează presiunea la care sunt supuşi comandanţii ruşi de pe front pentru a face progrese.

 

Moscova nu a prezentat până în prezent un punct de vedere oficial referitor la pierderile suferite în regiune.

O imagine din satelit obținută de compania de informații geospațiale BlackSky arată un pod rusesc cu pontoane traversând râul în 10 mai, la scurt timp după ce un baraj de artilerie ucrainean a lovit zona.

Ruşii construiesc podul, ucrainenii îl distrug

În alte imagini se vede cum fumul se ridică de pe malul vestic al râului Severski Doneț, la un capăt al podului. Pe malul estic se văd cratere și fum, inclusiv în jurul vehiculelor militare rusești care au încercat să traverseze.

Totodată, în mai multe fotografii distribuite pe rețelele sociale, realizate cu ajutorul dronelor de supraveghere, se vede cum rușii au încercat să traverseze iar râul, cu un al doilea pod plutitor. Și acela fost aruncat în aer de ucraineni, pe lângă o serie de vehicule militare.

Artileria ucraineană reuşeşte să îi „frustreze” pe ruşi, în sensul că reuşeşte să împiedice avansul acestora în Donbas, a declarat, citat de CNN, un oficial din Departamentul american al Apărării. În luptele din regiune, ucrainenii folosesc cu succes inclusiv piesele de artilerie grea (tunuri M777 de tip „Howitzer”, calibrul 155 mm) furnizate de SUA sub formă de ajutor militar pentru Kiev.

„Primim un feedback extrem de pozitiv din partea artileriştilor ucraineni referitor la eficienţa tunurilor M777”

Vineri au avut loc lupte grele între trupele ucrainene şi cele ruse în apropiere de localităţile Izium şi Sloviasnk, fără ca trupele Moscovei să reuşească să înregistreze vreun progres notabil în regiune.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD