Mary Toft, născută Denyer, cunoscută și ca Mary Tofts, a fost o femeie săracă născută în Godalming, Surrey. În 1726, aceasta a devenit subiect al unei mari controverse care a șocat lumea medicală, devenind cunoscută drept femeia care a născut iepuri. Iată tot firul poveștii sale bizare.

„Mary Toft, o femeie săracă, născută în Surrey, care a adus pe lume iepuri” – aceasta a fost știrea care a a ținut prima pagina a ziarelor din acea vreme. Pe 27 septembrie 1726, la vârsta de 25 de ani, Mary Toft intra în travaliu. Era destul de ciudat acest lucru, fiindcă ea tocmai de pierduse sarcina, cu doar o lună în urmă, după ce alergase după un iepure pe câmp.

Cu ajutorul vecinei sale, Ann Gill, și al soacrei, Ann Toft, aceasta a născut .. o creatură ciudată, moartă, care semăna cu o pisică și căreia i se îndepărtase ficatul. Tulburate, femeile au chemat de urgență un obstetrician profesionist, pe John Howard. Iar ce a urmat mai apoi a fost și mai bizar. Pe parcursul următoarei luni, aceasta a născut și alte animale moarte sau părți ale acestora: capul unui iepure, picioarele unei pisici și, într-o zi, nouă pui de iepuri morți. La vederea acestei întâmplări extrem de bizare, doctorul a început să le trimită scrisori celor mai mari doctori și savanți din Anglia, chiar și secretarului regelui George I.

Pe măsură ce zvonul se răspândea, aceasta continua să nască din ce în ce mai mulți iepuri. A fost trimis să investigheze situația chiar și unul dintre cei mai mare anatomiști ai vremii, Nathaniel St. Andre. Chiar în momentul în care acesta a ajuns la ea, Mary era în travaliu cu cel de-al cincisprezecelea iepure. El a realizat că aceste nașteri bizare îi pot asigura un loc în istoria medicinei și a publicat „O scurtă poveste a nașterii extraordinare a unor iepuri”. În acest fel, a început cea mai ciudată înșelătorie a secolului XVIII.

Ce au spus medicii

Potrivit acestui anatomist, explicația era „amprenta maternă”. Teoria, care la acea vreme era destul de acceptată de experții medicali, susținea că experiențele mamei pot influența profund un copil. Cu toate acestea, era prima dată când cineva susținea posibilitatea ca o femeie să nască un animal. Mary spunea adesea că, în timp ce era însărcinată, ea a încercat să prindă doi iepuri pe câmp, fiindu-i foarte poftă să mănânce carne de iepure. Aceste lucruri ar putea fi explicația pentru care corpul ei crea cadavre de iepure în loc de fetuși umani.


Un alt trimis de-al regelui, chirurgul german Cyriacus Ahlers, era foarte sceptic, motiv pentru care a cercetat și a găsit dovezi convingătoare care infirmau teoria nașterii iepurilor de către aceasta: în stomacul unui iepure a găsit fân și porumb, ceea ce nu se regăsea în dieta femeii.

Totul a fost o mare minciună

Însă doctorul St. Andre susținea cu tărie teoria lui, motiv pentru care a dus-o la Londra la, unde o mulțime de medici i-au supravegheat travaliile. Însă, în fața lor, ea nu a reușit să nască niciun iepure. Surpriza face ca, ceva zile mai târziu, un portat să fie prins în timp ce încerca să introducă, pe ascuns, în camera femeii un iepure mort. Acesta a mărturisit că un membru al familiei Toft i-a cerut să facă acest lucru.

Pe 7 decembrie, la o săptămână de la sosirea ei la Londra, Mary Toft a recunoscut că ea, soacra ei și obstetricianul Howard au pus la cale această înșelătorie, încă de la început. Multă vreme medicii au fost luați în derâdere pentru că au crezut că este posibil acest lucru. Mary Toft a ajuns și la închisoare pentru câteva luni, fiind eliberată mai apoi pentru a nu se atrage și mai mult atenția asupra acelui incident stânjenitor.

Sursa. Știri din Lume