Şase copii ucraineni ce erau reţinuţi în Rusia au fost predaţi miercuri unor rude ale lor, după o mediere a Qatarului, a anunţat agenţia de presă TASS, preluată de AFP, care aminteşte că Moscova este acuzată că a orchestrat deportarea a mii de minori din Ucraina, scrie Agerpres.

Cei şase băieţi cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, dintre care doi sunt fraţi, au fost predaţi familiilor lor în incinta ambasadei Qatarului la Moscova, în prezenţa comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, care este urmărită de Curtea Penală Internaţională (CPI), la fel ca preşedintele rus Vladimir Putin.

Ucraina cere reîntoarcerea a celor aproape 20.000 de minori "deportaţi sau strămutaţi cu forţa" în Rusia de la declanşarea ofensivei ruse pe 24 februarie 2022.

Curtea Penală Internaţională a emis în urmă cu peste un an de zile un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin şi Mariei Lvova-Belova pentru deportare de copii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută, într-un interviu pentru AFP, că el intenţionează să aducă în prim plan trei dosare prioritare în timpul conferinţei internaţionale pentru pace în Ucraina, prevăzută să aibă loc la mijlocul lui iunie în Elveţia: cel cu privire la copii deportaţi, cel privind libera navigaţie în Marea Neagră şi cel privind apărarea infrastructurilor civile.

Rusia nu a fost invitată la această mare reuniune la care vor participa zeci de state, iar Kievul speră că acestea, printre care state care au relaţii cu Moscova, vor face apoi presiuni asupra Kremlinului.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu