Belarus a livrat arme avansate inamicului armean, chiar dacă ambele țări erau presupuse aliate într-un pact internațional de apărare condus de Rusia, potrivit documentelor văzute de POLITICO.

Scurgerea de informații aruncă o lumină nouă asupra deciziei Armeniei de săptămâna aceasta de a anunța că va părăsi alianța militară, o întorsătură dramatică care va slăbi autoritatea președintelui rus Vladimir Putin față de fostele națiuni sovietice.

Armenia este acum pe punctul de a face o înclinare istorică către Occident, uitându-se din ce în ce mai mult către Europa și NATO pentru protecție, după decenii în care fosta republică sovietică s-a bazat pe Moscova.

Armenia a fost blocată într-un conflict amar cu Azerbaidjan în regiunea Caucazului de Sud, la joncțiunea strategică dintre Asia și Europa, trecând frecvent într-un război la scară largă.

Decizia Belarusului – un aliat ferm al Rusiei – de a furniza hardware militar avansat Azerbaidjanului între 2018 și 2022, dându-i avantajul într-o serie de războaie cu rivalul său de lungă durată, va fi considerată o trădare amară de către Armenia.

Atât Belarus, cât și Armenia sunt membri ai Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară post-sovietică condusă de Moscova din 2002. Teoretic, membrii sunt obligați să se apere reciproc dacă sunt atacați.

Miercuri, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a anunțat că guvernul său va începe procesul de retragere din bloc, susținând că membrii săi „nu își îndeplinesc obligațiile contractuale, dar plănuiesc un război împotriva noastră cu Azerbaidjan”.

Acum, mai multe documente, note diplomatice, bonuri de vânzare și pașapoarte de export văzute de POLITICO arată că Belarus a ajutat activ forțele armate ale Azerbaidjanului între 2018 și 2022, când tensiunile au atins vârful cu Armenia.

Serviciile oferite au inclus modernizarea echipamentelor de artilerie mai vechi și furnizarea de echipamente noi utilizate pentru sistemele de război electronic și drone.

Documentele includ scrisori de la agenția de export de arme de stat din Belarus către propriile firme militar-industriale referitoare la comenzile de echipamente de artilerie de ultimă generație pentru țintirea Azerbaidjanului, precum și corespondența dintre cele două state prin care se acceptă achiziționarea contorului Groza-S. -stații mobile de război cu drone pentru forțele armate ale Azerbaidjanului.

Nici guvernul azer, nici cel din Belarus nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD