Angela Merkel afirmă că a vrut să organizeze discuții la nivel european cu președintele rus Vladimir Putin anul trecut, înainte ca acesta să invadeze Ucraina, dar că în cele din urmă a ajuns la concluzia că nu îl va putea influența pe acesta până să părăsească funcția de cancelar, relatează Reuters.

În unul dintre puținele interviuri acordate după ce s-a retras din viața politică, Merkel le-a spus jurnaliștilor de la revista Der Spiegel că ea și președintele francez Emmanuel Macron plănuiseră să organizeze discuții cu Putin în cadrul Consiliului European, instituția Uniunii Europene care reunește șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale blocului comunitar, scrie HotNews.

„Dar n-am mai avut tăria să forțez [discuțiile] fiindcă toată lumea știa, până la urmă: ea pleacă la toamnă”, le-a declarat Merkel jurnaliștilor germani.

Ea i-a predat oficial mandatul de cancelar lui Olaf Scholz la sfârșitul anului trecut după 16 ani la putere, un rămas-bun amar pentru Merkel după ce creștin-democrații ei au suferit cea mai drastică înfrângere electorală din istoria partidului la alegerile din septembrie 2021.

Angela Merkel anunțase încă din octombrie 2018 că nu va mai candida pentru un nou mandat de cancelar însă Uniunea Creștin-Democrată și aliații săi din Bavaria nu au reușit să profite de timpul avut la dispoziție pentru a găsi un înlocuitor care să convingă electoratul.

Merkel spune că nu are regrete legate de deciziile politice

Vorbind despre vizita de rămas-bun pe care i-a făcut-o lui Vladimir Putin la Moscova anul trecut și posibilitatea de a-l influența pe liderul de la Kremlin, Merkel, care a crescut în Germania de Est și vorbește fluent rusește, le-a spus jurnaliștilor de la Der Spiegel că:

„În ceea ce privește politica puterii, ești terminat. Pentru Putin doar puterea contează”.

Cu toate acestea, Merkel a spus că nu regretă decizia de a pune punct carierei politice, afirmând că era timpul pentru „o nouă abordare” din cauza lipsei de progres înregistrate de guvernul ei nu doar în ceea ce privește Ucraina, dar și tensiunile și conflictele din Moldova, Georgia, Siria și Libia.

În luna octombrie Merkel a declarat de asemenea că nu regretă politica energetică dusă de guvernele sale în cei 16 ani cât s-a aflat la putere, afirmând că „din perspectiva epocii, era foarte raţional şi de înţeles” și că „întotdeauna acţionezi în timpul în care te afli”.

„Chiar şi în timpul Războiului Rece, Rusia a fost un furnizor de energie de încredere”, a adăugat ea într-o conferință de presă la Lisabona, unde s-a aflat în calitate de preşedinte al juriului unui premiu dedicat adaptării la schimbările climatice.

Fostul cancelar german își asumă decizia de a bloca intrarea Ucrainei în NATO

Într-un alt interviu acordat tot celor de la Der Spiegel în luna iunie, Merkel și-a apărat și politica față de președintele rus Vladimir Putin, afirmând că nu are de ce să își ceară scuze.

Potrivit acesteia, era în interesul Germaniei „să găsească un modus vivendi cu Rusia, pentru a nu ne pomeni într-o stare de război”, ci „a putea coexista în pofida tuturor diferenţelor noastre”.

„Era pertinent să avem cel puţin relaţii comerciale. Şi eu nu-mi voi cere scuze”, a afirmat ea, condamnând însă în termeni fără echivoc războiul de agresiune declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Cuvintele sale au fost însă taxate dur de Ucraina.

În una dintre primele sale intervenții publice după părăsirea funcției de cancelar, Merkel a transmis într-un comunicat remis presei la începutul lunii aprilie că își asumă și decizia luată la summitul NATO din 2008 de a bloca intrarea Ucrainei și a Georgiei în NATO.

La momentul respectiv ea s-a opus intrării celor două state în Alianța Nord-Atlantică alături de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy.

Biroul lui Merkel a remis comunicatul de presă după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a invitat-o să viziteze localitatea Bucha după descoperirea masacrului comis de trupele rusești aici.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu