Autorităţile de la Chişinău încă nu au decis dacă vor cumpăra doze de vaccin chinez CoronaVac. Deocamdată specialiştii din Republica Moldova negociază cu reprezentanţii companiei chineze care produce vaccinul Sinovac. Experţii de la Chişinău spun că vaccinul chinez este sigur pentru sănătatea oamenilor şi are o eficienţă sporită în cazul formelor grave de COVID-19.

În timpul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, coordonatorul campaniei de imunizare, Ninel Revenco a menţionat că deocamdată nu s-a stabilit oficial dacă Republica Moldova va procura vaccinuri de la compania chineză Sinovac.

NINEL REVENCO, coordonator al campaniei de vaccinare: "Noi acum suntem la etapa de negociere, de discuţii cu producătorul, nici nu a fost aşa discuţii despre doze. La finalul discuţiei doar s-a decis să fie negociere direct cu producătorul omiţând celelalte firme".

Experţii în domeniul sănătăţii publice spun că era previzibil refuzul marilor companii producătoare de vaccin de a semna contracte cu Republica Moldova. Asta în condiţiile în care cererea pe piaţa mondială este enormă.

ALA TOCARCIUC, expert în domeniul politicilor de sănătate: "Când au inceput sa fie elaborate vaccinurile în 2020 foarte multe ţări au investit în elaborarea vaccinurilor, deja după faza a doua au semnat contracte au plătit bani în avans si si-au securizat niste stocuri si companiile producatoare, trebuie sa-si onoreze obligatiunile pe acele contracte. Si imaginati-va ca vine RM, cu o solicitare de un milion de doze, la un producător care are deja semnate contracte pe tot anul 2021. cum ei sa semneze contract cu noi”.

Experţii în imunizare spun că vaccinul CoronaVac, este eficient mai ales pentru formele grave de covid 19, iar intentia autorităţilor de la Chisinu este de a diminua numarul pacientilor care sunt in stare grava.

NINEL REVENCO, coordonator al campaniei de vaccinare: ”Noi ne uităm în primul rând la siguranţa vaccinului, că vaccinul să fie sigur, al doilea aspect este vorba de eficienţă. Vaccinul Sinovac s-a demonstrat a fi 100% eficient pentru formele grave, pentru spitalizare, mai puţin eficient pentru formele grav-medii. si la 60% pentru a face formă uşoară. Dacă ne uităm la celelalte vaccinuri sunt date similare. este important ca să nu ne îmbolnăvim cu forma gravă, si să nu ajungem in terapia intensivă”.

Vaccinul CoronaVac, produs de compania chineza Sinovac este administrat deja in Turcia si Ucraina. Potrivit celui mai recent studiu, serul are o eficienta de doar 60% dupa administrarea ambelor doze.
Carolin Minciuc