Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, spune că răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, ar fi fost pusă la cale de serviciile secrete din Ucraina, sub stricta monitorizare a Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova. Mai mult, potrivit socialistului, răpirea lui Caus ar fi rezultatul înțelegerii dintre Volodimir Zelenski și Maia Sandu, în timpul întrevederii avute la începutul anului, la Kiev, notează IPN.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului răpirea unui om din centrul orașului și scoaterea lui din țară este o procedură mult prea complicată pentru a nu fi coordonată la cel mai înalt nivel.

„Cu siguranță, acest lucru s-a produs cu sprijinul unui angajat al ambasadei Ucrainei la Chișinău, cu folosirea automobilului de serviciu cu numere de înmatriculare diplomatice, din partea Republicii Moldova astfel de cazuri sunt monitorizate de SIS. Acest lucru s-a făcut în coordonare între SBU (Security Service of Ukraine) și SIS-ul nostru”, a spus Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Puterea a parta” de la N4.

Batrîncea spune că răpirea lui Ceaus ar fi fost discutată și convenită în timpul primei vizite oficiale a președintelui Maia Sandu la Kiev. Batrîncea o suspectează pe Sandu că ar fi implicată în cazul răpirii judecătorului ucrainean și prin faptul să șeful statului ar încerca să mușamalizeze acest caz. 

„A avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, asemenea evenimente sunt examinate la cel mai înalt nivel, sunt aduși la raport conducătorii instituțiilor de securitate, în cazul nostru avem o reacție lentă, lejeră, la nivel politic cazul Ceaus este o înțelegere dintre conducerea Ucrainei și conducerea Republicii Moldova, la sigur acest caz a fost discutat la nivelul liderilor de state, Zelenski și Sandu. Operațiunea a fost realizată cu acceptul tacit al celor doi”, a spus Vlad Batrîncea.

Judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus, prins cu mită în Ucriana, în valoare de 150 de mii de dolari, a cerut anterior azil politic în Republica Moldova. Dosarul acestuia a fost respins, iar cazul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit avocatului său, Nicolae Ceaus a fost răpit la data de 3 martie din centrul Chișinăului. Parlamentul de la Chișinău a creat și o comisie de anchetă care să investigheze circumstanțele dispariției cetățeanului ucrainean.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD