O înregistrare video publicată de una dintre firmele lui Evgheni Prigojin, șefului mercenarilor Wagner, arată o amenințare macabră făcută de acesta la adresa Parlamentului European după ce eurodeputații au declarat Rusia un stat care sponsorizează terorismul.

Înregistrarea video a început să fie redistribuită pe rețelele de socializare, unii anunțând că o „servietă cu informații” a fost înmânată de un angajat al lui Prigojin unui reprezentant al Parlamentului European, imaginile arătând o cutie de vioară ce conține un baros cu urme de sânge, deși nu este clar dacă acestea sunt reale sau pictate cu vopsea, scrie HotNews.

Mulți observatori ai războiului din Ucraina s-au întrebat însă cum ar fi ajuns un reprezentant al lui Prigojin să înmâneze un asemenea „cadou” unui oficial al Parlamentului European, punând sub semnul întrebării autenticitatea imaginilor.

Eliot Higgins, fondatorul cunoscutului site de investigații Bellingcat, a lămurit însă lucrurile, explicând că înregistrarea video a fost publicată de serviciul de presă al Concordia, firma lui Prigojin care asigură cateringul pentru Kremlin, aceasta notând că este vorba de un pachet pregătit pentru Parlamentul European care a fost înmânat unui administrator al canalului de Telegram „Cyber Front Z”.

„Armata” Cyber Front Z este prezentată în Rusia drept o „mișcare populară” pro-Kremlin, însă analiștii de la Institutul pentru Dialog Strategic, o organizație non-profit de la Londra specializată în combaterea extremismului și dezinformării online, a arătat anterior că aceasta este de fapt doar o „fermă de troli” care este folosită pentru a amplifica mesajele propagandei rusești pe site-urile și paginile social media ale unor publicații occidentale.

„Cadoul” lui Prigojin pentru eurodeputați, o referință la o crimă sadică a mercenarilor Wagner

Cutia „prezentată” de firma lui Prigojin pare o referință directă la înregistrarea video șocantă apărută mai devreme în cursul lunii noiembrie pe canalele de Telegram din Rusia care arată execuția unui dezertor al mercenarilor Wagner cu un baros, după ce foștii săi camarazi i-au pus capul pe o cărămidă și l-au legat cu scotch.

Prigojin, care a recunoscut pentru prima oară la sfârșitul lunii septembrie că a fondat grupul de mercenari Wagner în 2014, a confirmat autenticitatea înregistrării după ce a fost întrebat despre ea.

„În ceea ce-l privește pe cel care a fost ucis cu un baros, acest spectacol arată că nu și-a găsit fericirea în Ucraina, ci s-a întâlnit cu oameni neprietenoși, dar corecți. Cred că acest film se numește 'Câinele merită o moarte de câine'”, a declarat el.

Mesajul video publicat de firma sa Concordia a venit după ce Parlamentul European a adoptat miercuri cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care declară Rusia un stat care sponsorizează terorismul.

La doar câteva ore după votul istoric reprezentanții legislativului de la Bruxelles au anunțat că Parlamentul European a fost ținta unui atac cibernetic sofisticat și că site-ul său a devenit inaccesibil din cauza unui atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service).

Site-ul PE revenise însă online miercuri dimineața, în momentul publicării acestui articol.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu