Republica Moldova nu mai beneficiază de un preț preferențial pentru gazele naturale, datorită căruia au fost posibile economii de miliarde de lei și facturi mai mici pentru cetățeni. Regimul Maiei Sandu a dus la pierderea acestui preț preferențial, provocând astfel pagube imense cetățenilor și țării, în urma scumpirii gazelor naturale. Despre acest lucru a anunțat liderul Partidului „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, pe pagina sa de Facebook.    

„Republica Moldova întotdeauna a beneficiat de un preț preferențial la importul de gaze naturale. În comparație cu media plătită de țările Uniunii Europene pentru acest tip de combustibil, noi plăteam, în medie, de 2,2 ori mai puțin. De exemplu, în 2010, țara noastră importa gazul la un preț de 250 de dolari pentru mia de metri cubi, în timp ce media în UE era de 639 de dolari. În 2020, această diferență a fost și mai mare. În timp ce Moldova plătea aproximativ 149 de dolari, UE a importat hidrocarburile la prețul de 606 dolari”, a explicat Ilan Șor.

Deputatul Ilan Șor mai spune că, datorită prețului preferențial pentru gaze, din 2010 până în 2021, Republica Moldova a economisit aproape 5,4 miliarde de dolari. Situația a devenit una dramatică, după semnarea contractului adițional pentru gaze de către vicepremierul Andrei Spînu.

„Este o sumă enormă, de care au fost scutiți cetățenii, pentru că nu a fost inclusă în tarif. Totul s-a schimbat însă radical când vicepremierul Andrei Spînu „a dominat categoric” și a semnat, în 29 octombrie 2021, contractul adițional privind livrarea gazelor naturale de către Gazprom către Moldovagaz și a obținut schimbarea formulei de calcul a prețului. Din această cauză, începând cu acest an, Republica Moldova plătește deja mult decât media în Uniunea Europeană. Pe noi ne costă 890 de dolari mia de metri cubi, iar în spațiul comunitar este importat la prețul mediu de 640 de dolari sau cu aproape 40 la sută mai ieftin. Așadar, după 11 ani de preț preferențial și economii de miliarde de lei, regimul Maiei Sandu ne-a adus, numai în acest an, pierderi de 347 de milioane de dolari, în urma scumpirii gazelor naturale. Este vorba de 6,6 miliarde de lei, la cursul BNM. Între timp, guvernul mâncătorilor de pizza a pregătit compensații de doar aproape 900 de milioane de lei”, a adăugat președintele Partidului „ȘOR”. 

Deputatul Ilan Șor a reiterat că regimul Sandu a adus numai pagube pentru Republica Moldova și că fiecare de zi de aflare a acestuia la putere ne costă foarte mult.

„Toți oamenii care îndură frigul, economisesc la greu și plătesc mai mult trebuie să știe că guvernarea galbenă a provocat criza din sectorul energetic, iar noi, poporul plătim pentru asta. Este vorba de miliarde de lei, prețul aflării la putere a regimului Maiei Sandu”, a conchis Ilan Șor.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD