Mai multe conversații private atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, consilierului prezidențial în domeniul apărării și securității, Dorin Recean, fostului deputat PLDM, Vadim Pistrinciuc, ministrei Afacerilor Interne, Ana Revenco și noului ministru al Economieie, Dumitru Alaiba au fost publicate pe un site nou creat. Administratorii lui, care nu-și divulgă identitatea, susțin că aceasta ar fi „cea mai mare scurgere de corespondență privată a oficialilor de rang înalt din Republica Moldova. Mesaje, cutii poștale, conturi bancare”. 

Paranteze.MD a decis să examineze conținutul acestor presupuse conversații, în contextul în care mai multe persoane, numele cărora apar în chaturi, au confirmat că discuțiile ar fi, cel puțin, parțial veridice. Printre cei care au recunoscut că dialogurile cu ei sunt reale se numără Fadei Nagacevschi, Andrei Iavorschi, Gheorghe Cavcaliuc, Valeriu Pașa.

Deoarece viaţa privată este una din ariile pe care presa ar trebui să le trateze cu maximă delicatețe, am decis să publicăm doar subiecte de interes public. 

Unul dintre chat-urile ministrului Sergiu Litvinenco era denumit CSP, iar conversațiile au revoltat în special comunitatea juridică, întrucât acestea ar indica un concurs aranjat la șefia Procuraturii Anticorupție, astfel încât să învingă Veronica Dragalin.

Pe scurt planul. Stabilim comisia, Andrei președinte. Oferim lui Bordeianu 2-3, lui Dragalin 9-10. Până la interviul cu Echimovschi facem pauză, în pauză Andrei se uită cât i-au oferit cei patru lui Dragalin (se duce la WC). Între timp, trebuie să avem toate simulările. (...) Eu mă voi juca cu cifrele toată noaptea, astfel încât să avem toate simulările pe masă”, a scris în chatul denumit CSP, Sergiu Litvinenco.

Un alt subiect regăsit în presupusele chat-uri care ar aparține lui Sergiu Litvinenco, este legat de progurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ar fi pregătit reținerea Procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo și ar fi coordonat chiar și celula în care ar fi stat Stoianoglo în penitenciarul 13. Coordonarea s-a făcut cu Eugen Florea de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

Florea i-a trimis lui Litvinenco și fotografii în care îi prezintă celula deja pregătită în Penitenciarul Nr.13 pentru Procurorul General suspendat.

De asemenea, Sergiu Litvinenco ar fi da indicații unor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor pe cine să numească în funcții de conducere și pe cine să schimbe în procuratură. Informațiile se regăsesc în chatul de telegram, din care ar face parte și ministrul Justiției, dar și alți membri ai CSP.

De menționat că în chaturile de pe telegram ale lui Sergiu Litvinenco figurează și discuții cu mai mulți jurnaliști de la Chișinău, inclusiv cetățeni din România. Totodată, Litvinenco poartă discuții cu consilierul Maiei Sandu, Veaceslav Negruță, care o consideră „proastă" și „cu pregătire slabă" pe președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

Acest mesaj este din convenția pe chatul de telegram cu Sergiu Litvinenco.

O altă discuție pe chatul de telegram spart între Veaceslav Negruță, consilierul prezidențial al Maiei Sandu și Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, arată că că Maia Sandu ar fi cerut dosar penal pe numele fostului președinte al țării, Igor Dodon

 

 

Sergiu Litvinenco a negat inițial veridicitatea mesajelor, iar apoi a declarat că acestea „au fost trunchiate, deplasate şi rupte din context, fapt care a dus la denaturarea informației cu scop de manipulare şi fabricare a unor falsuri grosolane în adresa mea, a colegilor şi a familiei mele”. 

Următorul demnitar ale cărui discuții au fost publicate pe site-ul moldova-leaks.com este Dorin Recean, consilierul prezidențial pentru apărare și securitate.

Examinând conversațiile consilierului Maiei Sandu, observăm că acesta ar fi fost anunțat de către Anatolie Postică, expert anticorupție, Detectiv Particular, care anterior a deținut funcția de șef SPIA din cadrul MAI, despre faptul că persoane apropiate de Igor Grosu comit ilegalități la Vamă

 

Crearea Platformei "Agenda Comună", din care fac parte 7 formațiuni de opoziție, ar fi „o operațiune specială" coordonată din Președinție. Cel puțin acest fapt reiese din discuțiile pe chatul de telegram între Vadim Pistrinciuc, fost deputat PLDM, care consultă guvernarea PAS, Dorin Recean, consilier al președintelui țării Maia Sandu și fostul lor coleg liberal-democrat, Victor Bodiu. Totodată, Vadim Pistrinciuc subliniază ca și "problemă" "guvernarea ermetică", ce ar putea să-i "enerveze" și să-i "unească pe toți"

În același chat, putem observa că consilierul prezidențial al Maiei Sandu, Dorin Recean, ar fi consumator de droguri ori tema drogurilor este una prezentă activ într-un chat din care ar face parte și fostul deputat PLDM, Vadim Pistrinciuc, dar și fostul secretar general al guvernului în perioada când acesta era condus de Vlad Filat, Victor Bodiu. Ei discută despre efectele drogurilor, tipuri și "dealeri". 

Membru chat-ului menționat mai sus, Vadim Pistrinciuc, este o altă „victimă” a Moldova-Leaks. 

În chat-urile acestuia descoperim o nouă confirmare a faptului că Platforma Agenda Comună, formată din mai multe partide de opoziție, ar fi un proiect coordonat din umbră de către oameni apropiați Președinției de la Chișinău, prin intermediul lui Mark Tkaciuk. În discuțiile pe telegram cu Vadim Pistrinciuc (numele înregistrat în cazul dat pe telegram este "vasea floresti"), Mark Tkaciuk oferă detalii despre activitatea Agendei Comune, dar și despre declarațiile sale atât la TV, cât și mesajele scrise pe Facebook. 

Întreaga discuție poate fi urmărită AICI.

Guvernul Ciocoi, care aparent era al PSRM, era coordonat, din spate, de către oamenii apropiați ai Președintelui țării, Maia Sandu. Pe chatul de telegram al consilierului informal al Maiei Sandu, Vadim Pistrinciuc, este și comunicarea cu Aureliu Ciocoi, premier interimar în 2021. Din discuția acestora reiese că șeful Guvernului coordona acțiunile și deciziile Executivului cu persoana care o consiliează pe Maia Sandu. După plecarea din funcția de premier, Aureliu Ciocoi a fost numit Ambasador în Germania. 

Conform scurgerilor publicae, Vadim Pstrinciuc are o relație „specială” cu jurnaliștii. Jurnalista Valentina Ursu ar fi încercat, prin intermediul lui Vadim Pistrinciuc, să angajeze o persoană apropiată în calitate de administrator la Ambasada Republicii Moldova în Suedia. Acesta i-a promis că va încerca să pună un cuvânt.

 În discuțiile lui Pistrinciuc se întâlnesc des discuțiile despre droguri. Mai mult, din unele conversații înțelegem că au existat încercări de a legaliza consumul de droguri ușoare, prin lobby din partea unei asociații internaționale.

Menționăm că presupusele discuții ale lui Vadim Pistrinciuc cu vânzătorii de droguri nu le publicăm din motiv că fac parte din viața sa privată.

Pe 18 noiembrie curent, o nouă scurgere a discuțiilor pe telegram, publicată pe portalul Moldova-leaks.com. De data aceasta, a fost publicată agenda de telegram a Anei Revenco, ministru al Afacerilor Interne.

Site-ul anunță direct că principalul subiect care se regăsește în chat-urile ministrei este planul de lichidare aInspectoratului General de Carabinieri.

"Planul de lichidare a carabinierilor a fost elaborat, în secret, încă în 2021. Ideea de lichidare a carabinierilor a fost promovată de o persoană care, la acel moment, activa în sectorul privat. Vei vedea cu mâinile cui urma să fie lichidată, în secret, o structură de forță cu mii de angajați din Moldova. Care sunt criteriile aplicate de Ana Revenco în politica de personal în MAI. Angajați din ONG-uri au acces la informații confidențiale".

Un alt subiect picant ține de faptul că Ministerul de Interne a tăinuit un incident, provocat de un fost polițist din raionul Dubăsari, produs în 2021 pe barajul de la Dubăsari și soldat cu reținerea cetățeanului moldovean de către serviciile separatiste din stânga Nistrului. Cetățeanul, despre care se spune că ar fi avut probleme psihice, s-a izbit cu mașina personală în bariera metalică de pe barajul de la hidrocentrala din Dubăsari, fiind reținut. În discuția pe telegram cu Ana Revenco se evidențiază că, dacă află presa despre incident, va fi scandal.

Pritre conversațiile care ar aparține Anei Revenco, pot fi observate discuții care se referă la angajări a celor apropiați PAS. Într-o discuție pe telegram, Ana Revenco este rugată de "Larisa Voloh Pas Palanca" să ajute la angajarea a două persoane, Igor Pîntea și Sergiu Rusu. Igor Pîntea ar dori să se restabilească în funcție la Serviciul Protecție și Pază de Stat.

Printre conversațiile Anei Revenco găsim discuții și despre corupție. În luna ianuarie, 2022, șeful SPIA, Nicolae Viscun i-ar fi transmis ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, o notă informativă despre corupția de la vârful Poliției de Frontieră, banii luați de către șeful IGPF, Roman Vasiloi pentru diferite acțiuni ilegale. Ana Revenco îi scrie drept răspuns că trebuie verificate informațiile.

Până astăzi, 23 noiembrie, au fost publicate discuțiile a 5 persoane din conducerea țării sau apropiate ei. Ultimul demnitar a cărui conversații au fost făcute publice aparțin lui Dumitru Alaiba, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, numit recent ministru al Economiei. El anterior a anticipat că i-a fost spart contul de telegram.

În discuțiile publicate, informează site-ul unde apar acestea, se vorbește despre cum "legile în Moldova protejează nu interesele poporului, ci ale oamenilor de afaceri apropiați guvernării și supraveghetorilor occidentali". "Deputații nu se obosesc să elaboreze legi, ei primesc textele gata făcute ale actelor normative. Tot ce li se cere este să voteze corect și rapid.” 

Din corespondența personală a lui Alaiba vei afla:

Fundația Soros a făcut lobby pentru legea cu privire la microfinanțare

Ce a cerut Alaiba de la banca privată Victoriabank pentru promovarea legii

Un reprezentant al consiliului băncii private maib promovează, prin intermediul lui Alaiba, propriile inițiative

Cum au fost decimate bugetele de publicitate ale posturilor TV de opoziție

Cine este avocatul care scrie legile în locul lui Dumitru Alaiba

Cine pentru Alaiba îl spionează pe primarul de Chișinău

Un angajat al unui ONG din Germania este consilier neformal al șefului Guvernului din Moldova

Ce spune Alaiba despre președintele Parlamentului, miniștri, deputați din majoritatea parlamentară și unde își ține întrunirile secrete", se scrie în anunțul de pe site.

Am selectat doar câteva subiecte care le publicăm. 

Dumitru Alaiba s-ar fi întâlnit "tete a tete" cu o persoană de la compania de microfinanțare Microinvest pentru că, conform lui Alaiba, "Soros e fondator la Microinvest". Discuția urma să fie despre modificări la lege, care vizează piața de credite și microcredite. 

De menționat că alte discuții despre întâlniri sau consultări cu alte companii de creditare nu au fost identificate.

Republica Moldova ar putea ieși din CSI "demonstrativ", dacă compania Gazprom va înceta furnizarea gazelor naturale către țara noastră. Acest fapt reiese din presupusa discuția pe telegram între Dumitru Alaiba și Andrian Gavrilița, purtată la sfârșitul lunii octombrie. 

În perioada în care deputații PAS au modificat Legea privind produsele petroliere, la sfârșitul lunii august 2021, Dumitru Alaiba și Radu Marian, unul dintre autorii acestei legi care a inclus stabilirea zilnică a prețurilor la carburanți, au avut întâlnire cu șefi de la Compania BEMOL. Acest fapt este confirmat din discuția pe telegram purtată de Dumitru Alaiba cu o angajată a companiei petroliere.

Conform unor surse, mai mulți șefi de la compania BEMOL au fost printre sponsorii oficiali ai PAS în campania electorală. 

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba i-a cerut unui membru al Consiliului Moldova Agroindbank și membru al Consiliului de observatori ai TV8, Vasile Tofan, ca banca comercială să nu mai dea publicitate televiziunile afiliate lui Igor Dodon. Vasile Tofan a reacționat imediat și a dat asigurări că vor fi schimbate fluxurile financiare din publicitate.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba a promovat un proiect de lege privind serviciile de audit, care ar ajuta o bancă comercială să economisească 20-30 de mii de euro pe an. Interes în adoptarea acestei legi și promovarea ei cât mai rapidă îl manifestă vicepreședintele VictoriaBank, Vitalie Corniciuc, iar Dumitru Alaiba promite să "o împingă". 

Paranteze.MD menționează că toți cei vizați în aceste scurgeri de informații neagă veridicitatea discuțiilor!

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu