Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, susține că alegerile parlamentare anticipate, anul acesta, sunt inevitabile și formațiunea sa este gata de ele. Însă, politicianul are dubii că se va reuși desfășurarea scrutinului pe 11 iulie și, potrivit lui, acest lucru rămâne de văzut. Chiar și așa, spune Igor Dodon, săptămâna viitoare vor merge să se înregistreze în calitate de concurent electoral, fie PSRM separat, fie într-un bloc electoral cu Partidul Comuniștilor, transmite IPN.

În cadrul emisiunii sale live de vineri, Igor Dodon a declarat că președintele Maia Sandu s-a grăbit să dizolve Parlamentul. Potrivit lui, în câteva săptămâni va crește numărul de infectări cu COVID-19 și atunci ar vrea să vadă care vor fi argumentele șefei statului. Acesta a mai spus că nici bani pentru aceste alegeri în bugetul de stat nu sunt. În opinia sa, ar fi o greșeală să scoți bani pentru scrutin din rezerva de stat.

Referindu-se la apelul de unire a eforturilor către partidele de centru-stânga, liderul PSRM spune că i-a adresat o scrisoare președintelui PCRM, Vladimir Voronin, cu privire la crearea unui bloc electoral. „Trebuie să lăsăm ce a fost în trecut. Mult rău vorbea Voronin despre mine, ne criticau, noi i-am criticat. Dar când este vorba despre interesele statului, interesele populației, haideți să lăsăm tot la o parte și să salvăm țara”, afirmă Igor Dodon.

În altă ordine de idei, politicianul s-a referit la fostul deputat român, Cristian Rizea. Potrivit lui, acesta a primit cetățenia Republicii Moldova în 2017, fără acceptul președintelui țării și cu încălcarea legislației. Liderul PSRM susține că nu îl cunoaște și nici nu l-a văzut vreodată. „Eu cred că cei care sunt condamnați în țara lor, indiferent că-i Ucraina sau România, trebuie să fie extrădați legal acasă. De ce au lansat acum acest mesaj mediatic? Cu scopul să distragă atenția de la cazul Chaus (n.r. ex-judecător ucrainean, Mykola Chaus). Pentru că săptămâna viitoare, comisia parlamentară va fi gata să prezinte raportul. Și acolo se vede foarte clar implicarea serviciilor secrete din Republica Moldova și se vede clar că instituția prezidențială, sub conducerea Maiei Sandu, era la curent”, susține Igor Dodon.

Întrebat ce sărbătoare – Ziua Europei sau Ziua Victoriei – va marca pe 9 mai, socialistul a spus că pentru el ziua de 9 mai mereu a fost Ziua Victoriei. „Noi suntem obligați să ținem minte acest lucru. Am văzut că unele organizații obștești au ieșit cu apelul să petrecem pe 9 mai Marșul Victoriei în Chișinău. Dacă voi avea posibilitate, neapărat am să particip”, a mai spus Igor Dodon.

De asemenea, în opinia sa, chiar dacă este pandemie, pe 9 și 10 mai, cetățenii trebuie să aibă posibilitatea să meargă la cimitire și în acest sens trebuie să fie scoase restricțiile.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD



Dionisie Rusu