Președinta Maia Sandu a participat la reuniunea de coordonare a Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare, alături de conducerea Ministerului Apărării și parteneri externi. Lansată în 2015 de NATO pentru țări nemembre ale Alianței, Inițiativa presupune un pachet de expertiză și asistență pentru dezvoltarea și modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Avem nevoie de modernizarea și transformarea continuă a Armatei Naționale pentru a putea răspunde noilor provocări la adresa securității țării și a participa mai activ în asigurarea securității europene și regionale.

La reuniune au participat conducerea Ministerului Apărării, Armatei Naționale, ambasadori și reprezentanți ai 14 țări partenere, reprezentanța Oficiului NATO în Moldova. Există un consens național privind necesitatea reformei strategice a sistemului de apărare și avem un suport important din partea partenerilor externi în eforturile de reformare a Armatei. Am încurajat conducerea Ministerului Apărării și Armatei Naționale să valorifice la maximum, pro-activ oportunitățile oferite de acest proiect. Totodată, am menționat că punerea în aplicare a acestui plan ambițios ar fi imposibilă fără expertiza și asistența de care ne bucurăm din partea Alianței, a statelor membre și a partenerilor externi.

Voi susține Ministerul Apărării în demersurile sale de a majora bugetul pentru modernizarea armatei, de creștere a salariilor, în același timp, vreau să văd îmbunătățiri semnificative în modul de utilizare a banilor publici, în conformitate cu obiectivele strategice, și un management al resurselor umane centrat pe cultivarea loialității militarilor față de țară, nu față de un conducător sau altul. Resursele umane sunt principala valoare a sistemului de apărare și este datoria conducerii să acorde tot sprijinul necesar pentru a încuraja și menține cadrele instruite în sistem.

Reuniunea de astăzi mi-a arătat, încă o dată, că, deși sunt înregistrate progrese, mai avem multe de făcut pentru a ne atinge obiectivele. De aceea, solicit conducerii Ministerului Apărării și Armatei Naționale să facă eforturi susținute în implementarea reformei și să folosească cu maximă eficiență asistența externă oferită”, se arată în mesajul Maiei Sandu.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD

Dionisie Rusu