Te plângi adesea că ai picioarele și mâinile reci? În cele mai multe cazuri, aceasta nu este o problemă, este pur și simplu modul organismului de a-și menține temperatura.

Pentru corpul nostru, sângele este un depozit fantastic de căldură. Prin devierea sângelui către piele, căldura este transferată în aerul exterior, ajutând la răcire. Acesta este motivul pentru care am putea arăta puțin „înroșiți” într-o zi fierbinte.

Pe de altă parte, atunci când simțim frig, vasele de sânge din pielea noastră se îngustează, astfel încât mai puțin sânge este deviat acolo. Mai puțin sânge înseamnă mai puțină căldură, iar acest lucru devine deosebit de vizibil în mâini și picioare.

Acesta este un proces normal și arată că corpul nostru își face treaba de a menține o temperatură internă normală și de a ne proteja organele.

În mod normal, senzația că avem mâinile reci este doar temporară. Dar dacă cineva are întotdeauna mâinile și picioarele reci, chiar și atunci când corpul lui este destul de cald, acesta ar putea fi un semn că și alți factori sunt implicați.

De ce avem mâinile reci?

Orice lucru care induce o îngustare a vaselor de sânge poate afecta temperatura percepută a extremităților.

Acest lucru ar putea fi din cauze precum fenomenul Raynaud, în care unele vase de sânge care merg la extremități se îngustează temporar, notează IFL Science.

Persoanele ce prezintă fenomenul Raynaud au de obicei degetele de la mâini sau de la picioare foarte palide și reci.

În unele cazuri nu este clar de ce oamenii prezintă simptome ale bolii Raynaud. În alte cazuri, aceste simptome pot fi rezultatul unor cauze subiacente mai grave, cum ar fi o deficiență imunitară sau asociată cu hipertensiune arterială.

Ce alți factori contribuie la această problemă?

Dar și alți factori ar putea fi în spatele mâinilor neobișnuit de reci. Orice lucru care blochează trecerea sângelui prin vase poate duce la extremități mai reci.

De exemplu, persoanele cu diabet necontrolat au o șansă mai mare de a forma depozite de grăsime în interiorul vaselor de sânge, făcându-le înguste și dure și inhibând fluxul sanguin.

Trauma sau deteriorarea țesuturilor ar putea duce, de asemenea, la inhibarea fluxului sanguin în zonă. Dacă cineva a suferit o intervenție chirurgicală la mână sau la braț sau a suferit o rănire în trecut, aceasta poate afecta temperatura percepută la extremități.

O altă cauză posibilă este anemia, care poate afecta transportul sângelui bogat în oxigen în jurul corpului și poate duce la răcirea mâinilor și a picioarelor.

Fumatul poate fi și el vinovat pentru picioarele și mâinile reci; nicotina determină îngustarea vaselor de sânge și reduce fluxul de sânge.

Când ar trebui să te îngrijorezi?

În circumstanțe normale, mâinile și picioarele reci nu sunt o îngrijorare.

Dar rețineți că acest lucru este cauzat de un aport redus de sânge care ajunge la extremități. În timp, acest lucru poate duce la unghii casante, piele uscată sau crăpată, piele decolorată și o senzație de furnicături sau amorțeală în acele zone.

Aceste regiuni pot fi, de asemenea, mai puțin sensibile atunci când sunt reci; și poate deveni chiar destul de dureros să-ți folosești degetele sau picioarele atunci când sunt reci ca gheața.

O cantitate redusă de sânge poate face ca mâinile și picioarele să se vindece mai încet dacă sunt rănite, permițându-le infecțiilor să persiste și să se răspândească.

În timp, fluxul sanguin inhibat poate afecta și nervii. Impactul asupra nervilor, alături de riscuri crescute de infecție, poate duce uneori la necesitatea amputațiilor.

Așadar, dacă mâinile și picioarele reci sunt o îngrijorare, acest lucru merită întotdeauna menționat medicului de familie.

Ce poți face dacă ai picioarele și mâinile reci?

Dacă începi să simți un fior temporar la extremități, poți face următoarele lucruri de bază:

Pune-ți o pereche de șosete groase; acest lucru este benefic și pentru somn, deoarece cercetările arată că încălzirea picioarelor poate îmbunătăți calitatea somnului.

Poartă mănuși.

Spală-ți mâinile cu apă caldă și usucă-le imediat după aceea.

Evită schimbările bruște de temperatură purtând straturi de îmbrăcăminte caldă pentru a menține temperatura centrală.

Evită camerele cu aer condiționat atunci când este posibil și caută locuri confortabile la soare în timpul zilei.

Exercițiile fizice sunt importante

Pe termen lung, îmbunătățirea circulației este esențială. Aceasta te ajută să îți încălzești mâinile și picioarele, astfel încât organismul să pompeze eficient sângele.

Acest lucru poate fi realizat prin exerciții fizice zilnice, mișcarea la intervale regulate în timpul zilei și întinderea brațelor și picioarelor. Și, desigur, menținerea unei alimentații sănătoase.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Carolin Minciuc