Astăzi în Republica Moldova începe campania de imunizare a lucrătorilor medicali. Vor fi utilizate cele 21 600 de doze de vaccin, care reprezintă prima tranță dintre cele 200 000 doze de vaccin promise de România.

Potrivit Ministerului Sănătății, primele doze de vaccin vor fi administrate celor din sistemul medical, iar prima etapă de imunizare ar urma să dureze în jur de 2 luni.

Serul care va fi administrat cadrelor medicale din Republica Moldova este cel dezvoltat de compania AstraZeneca, care este la moment administrat în peste 56 de țări.

Vaccinul este bazat pe „vectori virali”: el ia ca suport un alt virus (un adenovirus comun la cimpanzei) care a fost slăbit şi modificat genetic pentru a preveni replicarea noului coronavirus în corpul uman. Modul său de a livra material genetic în celule, ordonându-le să atace SARS-CoV-2, a fost prezentat ca un „cal troian”.

Menționăm că săptămâna aceasta în Moldova urmează să mai ajungă prin intermediul platformei COVAX, alte 14 000 doze de vaccin AstraZenecaCarolin Minciuc