Directorul IMAS Chișinău, Doru Petruți a venit cu o reacție pe rețelele de socializare după ce în ultima perioadă de timp, au fost publicate rezultatul mai mult sondaje de opinie. Iar un grafic prezentat de acesta relatează rata abaterilor medii și maxime a fiecărei companii ce realizează sondaje.

Directorul IMAS constată că în Republica Moldova se fac în continuare sondaje trucate, prost făcute sau deloc efectuate, iar ca exemplu a data sondajul realizat de către Asociația Sociologilor și Demograficilor care au fost la o distanță de 17% de realitate. Tot ei fiind cei care au prezentat ieri, 24 septembrie, un sondaj în care Igor Dodon este favorit pentur alegerile prezidențiale.

Pentru cei care cred în sintagme de genul "bătălia sondajelor" și care cred că distribuind vrăjeli pe Facebook vor schimba votul oamenilor:

Sondaje trucate, prost făcute sau deloc efectuate în teren s-au publicat și în trecut și, probabil, se vor publica și mai departe. Indiferent de calitatea lor, indiferent de prestațiile anterioare, mass media (independentă sau nu) le preia, funcție de ordinele primite și nu stă absolut nimeni să analizeze ceva. Drept dovadă, sondaje care au fost la 17% distanță față de realitate sunt publicate bine-merci de surse mass media care se consideră etalon al informării mediatice.

În 2019, vestitele sondaje IRI efectuate de Magenta, au dat estimari care s-au dovedit a fi la 12% față de cât a obținut la alegeri PSRM, dar au "tras" în permanență în scorul partidului aflat la putere atunci, PDM obținând cu 8% mai mult decât arăta sondajul IRI (Magenta). Același sondaj nu a estimat corect nici măcar numărul de partide care vor trece pragul electoral. Cu alte cuvinte, sondajul IRI s-a dovedit a fi pe ultimul loc de pe piață la capitolul calitate/precizie (sondajele Asociației înclin să cred că nu se raportează nimeni la ele). Așadar, rezultatele din 2019 de la IRI au schimbat ceva la alegerile din februarie? În cine "trage" IRI după schimbarea puterii? Cred că dacă analizați un pic lucrurile, răspunsurile vin repede. ” a scris expertul.

În context, Doru Petruți a comentat șii un alt sondaj apărut recent, realizat de către IRI Magenta.

„Având în vedere câte întrebări primesc legate de sondajul curent IRI, cel mai bine ar fi să vă descriu cum și cât râd cei care pun întrebările. Și sunt oameni care înțeleg destule legate de politică. Dar, sondaje de astea aiuritoare promovate de-alde Alaiba, Pasa Valeriu si ONG-uri de astea ce papa bani buni, ati mai primit si veti mai primi, periodic. Cum se fac ele, unde și cine prelucrează datele ... întrebați pe cei care realizează astfel de lucruri. Veți vedea cât de reticienți sunt ei pentru a pune lucruri la îndemâna celor care vor să facă o minimă verificare/auditare. Să vedeți ce texte bine pregătite au pentru a valsa pe lângă subiect. Eu și alții am participat la astfel de întîlniri; eu am pus și voi pune la dispoziție orice se solicită, în timp ce renumiții ăștia nimic.

Din poziția în care sunt, pot să vă spun următoarele:

1. Toți cei care se ocupă cu lucrurile menționate mai sus cunosc și adevărul, adică cunosc și ratingurile reale. Personal, nu am cum să pronunț vreo cifră pentru că trebuie să respect confidențialitatea menționată în fiecare contract. Vă rog să înțelegeți că, indiferent cine sunteți și cum insistați, nu veți afla cifre de mine din studii care nu vă aparțin. Decizia privind publicarea sondajelor aparține beneficiarului, de fiecare dată. Nu vă oprește nimic să comandați un sondaj, să vă asumați apartenența lui și să publicați rezultatele.

2. În nici un moment din anul 2019, Maia Sandu nu a fost nici la egalitate și nici peste Igor Dodon ca rating/intenție de vot. Cel puțin până la momentul acestei postări. Desigur, urmează câteva săptămâni de campanie electorală. Rămâne de văzut ce impact va avea ea pentru fiecare candidat.

3. Știu că erau mulți îngrijorați de compania pe care o conduc și ce vom face mai departe. În ultima perioadă, deși este o mică parte din ceea ce muncim, compania imas a avut și are mulți clienți diferiți care comandă studii socio-politice. Printre ei se numără inclusiv cei care m-au înjurat în permanență pe mine și "sondajele lui Plahotniuc" (sondaje care s-au dovedit a fi și cele mai precise). Unii se rușinează un pic și ne contractează prin firme din alte țări. E OK și așa. Tuturor le transmit că lucrăm cu același profesionalism, indiferent cine apelează la expertiza noastră. Noi nu avem motive pentru care să ne fie rușine pentru clienții pe care îi avem și pentru ce au făcut ei în trecut, inclusiv la adresa mea; fiecare își cunoaște faptele și cât de mult îi încearcă pe ei sentimentul rușinii, al penibilității sau al ipocriziei. De asta și spuneam, cine vrea să știe și adevărul, știe și trece ușor peste trecutul de politician. Ce face cu adevărul ... e deja decizia fiecăruia. ” a conchis expertul.

Vezi și: INFOGRAFIC // PSRM este în cădere liberă. În doar 4 luni, socialiștii lui Dodon au pierdut 11%

Carolin Minciuc