Secretarul de stat al Departamentului pentru Relații cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, Ana Guțu, consideră că Acordul de împrumut cu Federația Rusă este anticonstituțional, deoarece a fost redactat „în limba moldovenească”

Parlamentul Republicii Moldova cu o majoritate de 56 voturi – coaliția PSRM/PD, a ratificat controversatul acord pentru acceptarea creditului rusesc de 200 milionae Euro, care, ar veni să sprijine eforturile Republicii Moldova în lupta cu pandemia Covid-19. Fără dată concretă de punere în aplicare a acordului, acesta conține mai multe clauze ce fortifică influența Rusiei în Republica Moldova: art. 3 – companiile rusești vor putea participa la licitațiile de achiziții de bunuri/servicii în aceleași condiții ca și companiile din Republica Moldova și din alte state; art.7 – orice întârziere cu 10 zile a plății creditului și a dobânzii (2%) antrenează 150% de penalități; art.7 – orice credite acordate de băncile rusești agenților economici din Republica Moldova, care agenți nu vor achita la timp creditul și dobânzile către băncile rusești, sunt cumulate la suma creditului rusesc și vor fi plătite de Republica Moldova (sic!). Noțiunea de ”datorie consolidată” este ”calul moscovit” al lui Dodon – de acum încolo afacerile rusești ale familiei Dodon vor avea acoperire/asigurare din bugetul public al Republicii Moldova. Putem spune că s-a deschis o nouă supapă de scurgere a altor miliarde din băncile Republicii Moldova. Doar că, acest acord este anticonstituțional. De ce? Fiindcă a fost redactat în ”limba moldovenească” , iar conform Declarației de independență a Republicii Moldova, care prevalează asupra articolului 13 caduc din Constituție, limba oficială în Republica Moldova este LIMBA ROMÂNĂ. Așa că, cei 56 de deputați, care au ridicat azi mâna în parlament pentru creditul rusesc, pe lângă faptul că au comis un act de trădare națională, mai sunt și agramați. ” a scris Ana Guțu.

Vezi și: Raportor al Parlamentului UE pentru Moldova: Sunt foarte preocupat de acordul de împrumut pe care Guvernul PSRM-PDM și președintele Dodon au considerat oportun să îl încheie cu Federația Rusă