Republica Moldova marchează astăzi zece ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. În acest deceniu, milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au au avut posibilitatea să călătorească fără vize în spațiul comunitar. Potrivit experților, acest regim liberat de vize a oferit foarte multe oportunități pentru țara noastră. Astfel, noi am beneficiat e privilegiile țărilor din blocul comunitar fără a fi membri ai Uniunii Europene.

În acești 10 ani Republica Moldova a făcut un salt enorm pentru a întări relațiile economice cu Uniunea Europeană, a declarat pentru Radio Moldova, expertul de la București Mihai Isac, scrie Moldova1.

„În această perioadă vedem investiții din Republica Moldova, oameni de afaceri moldoveni și-au deschi afaceri în România, Bulgaria, Cipru, Grecia și alte țări. Desigur Uniunea Europeană investește încredere și investește direct în Republica Moldova și în primul rând este vorba de libertatea umană de a circula, astăzi de la Chișinău se duc în Italia, Franța, oriunde pot”, a declarat Mihai Isac.

Potrivit directorului executiv IPRE, Iulian Groza, călătoriile fără vize au deschis noi oportunități pentru cetățenii Republicii Moldova. Acesta a precizat că toți oamenii trebuie să conștientizeze că țara noastră nu are altă cale decât cea de integrare europeană.

„Relația noastră cu UE deja a prevăzut mai multe rezultate. Și semnarea de acum zece ani a acordului de asociere ne-a oferit un avantaj puternic, fiindcă ne-am integrat economic, lucru care a lipsit pentru țările balcanice și lipsește în continuare. Toți politicienii trebuie să înțeleagă că Moldova nu are altă cale și cetățenii au decis care este opțiunea cea mai sigură pentru Republica Moldova și aceasta este aderarea la UE”, a spus Iulian Groza.

Pentru liberalizarea regimului de vize cu UE, Republica Moldova a trebuit să îndeplinească mai multe condiționalități, a declarat la postul național de radio șeful direcției cooperare politică cu UE, Eugen Caras.

„Eu eram la Bruxelles în calitate de ambasador al Republicii Moldova pe lângă UE și sigur a fost un moment istoric. Era președinția Greciei la Consiliul UE. Procedura a durat ceva timp. Noi am avut un plan de acțiuni pe care trebuia să-l implementăm legat de securitatea frontierelor și lupta cu criminalitatea, etc. Erau o serie de condiționalități pe care noi trebuia să le întrunim și le-am întrunit și s-a votat în Parlamentul European după aceea vorbeau și statele membre în formatul Consiliului și respectiv am fost martor ocular atunci când a fost semnat decizia UE în președinția Elenă. S-a întâmplat pe 28 aprilie 2014, cu 10 ani în urmă. A fost un moment foarte și foarte important pentru noi, a fost deschiderea unor poți către Europa”.

Reamintim că, la data de 28 aprilie 2014 a fost liberalizat regimul de vize pentru cetățenii Republicii Moldova prin modificarea Regulamentului UE nr. 539/2001, astfel fiind abolită obligația de a deține viză de scurtă durată pentru cetățenii moldoveni, posesori ai pașapoartelor biometrice, care călătoresc în Spațiul Schengen.

Odată cu liberalizarea regimului de vize a intrat în vigoare și Acordul de Asociere cu UE, care a oferit Republicii Moldova mai multe beneficii economice. În prezent, peste 60 la sută dintre mărfurile exportate din Republica Moldova ajung pe piețele țărilor din Uniunea Europeană.

Trebuie de menționat că Republica Moldova a fost primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regim liberalizat de vize.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu