În data de 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. Cu acest prilej, medicul infecționist din cadrul Centrului COVID-19 de la Moldexpo, Natalia Fedco a vorbit despre situația actuală în domeniul sănătății din țara noastră. 

Natalia Fedco luptă în prima linie alături de alți medici chiar de la declanșarea pandemiei. Specialistul spune că în ultima perioadă s-a schimbat semnificativ caracterul medicinii și atitudinea medicilor în promovarea modului de viață.
 
În acest an, de Ziua Mondială a Sănătății, medicii sunt puși la grea încercare pentru a face față pandemiei și a salva cât mai multe vieți omenești. Cert este că de unii singuri nu vor izbuti să depășească această grea provocare.

"A trecut un an de la declanșarea pandemiei, dar și până acum există persoane care nu cred în acest virus și nu respectă măsurile de protecție. Unii oameni care se îmbolnăvesc cred că este o banală răceală și se tratează de sine-stătător acasă. Ulterior se trezesc cu o pneumonie masivă și sunt cazuri când din păcate nu mai pot fi salvați", a declarat pentru Sputnik Moldova Natalia Fedco.

Cât privește situația de la Centrul COVID-19, medicul infecționist a mărturisit că în ultima săptămână, numărul pacienților s-a redus, însă este o scădere nesemnificativă, întrucât majoritatea pacienților manifestă o formă agresivă a bolii.

"Chiar și persoanele tinere sunt aduși în stare gravă. Virusul a devenit mai agresiv. Aproape fiecare al doilea pacient are pneumonie. Totul se datorează mutațiilor virusului. Noi medicii am ajuns la starea de apuizare. Echipament de protecție avem, însă unii specialiști nu mai doresc și nu mai au puteri să lucreze", a subliniat interlocutoarea. 

Natalia Fedco este convinsă că în condițiile actuale cea mai efectivă metodă de a depăși pandemia este vaccinarea în masă. Potrivit ei, în cadrul centrului de la Moldexpo, toți medicii au fost deja imunizați. 

Paranteze.md amintește că astăzi alți 44 de moldoveni au fost răpuși de COVID. Bilanțul total a ajuns la 5.268 de persoane decedate din cauza virusului.
Carolin Minciuc