Camioane încărcate cu zeci de tone de grâu au fost surprinse în după amiaza zilei de astăzi, 29 martie de președintele partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc,  deplasându-se spre Portul de la Giurgiulești.

Imaginile cu camioanele încărcate cu grâu, au fost publicate de Vasile Costiuc pe pagina „Democrația Acasă”. Potrivit autorului, camioanele s-ar îndrepta spre Portul Giurgiulești de unde ar urma să fie exportate.

Toate acestea s-au întâmplat la doar câteva ore după ce Maia Sandu a anunțat că a solicitat Guvernului să restricționeze exportul de grâu de proveniență din rezerva de stat.

Menționăm că Președintele Maia Sandu a solicitat astăzp ca în regim de urgență Guvernul să impună resticții temporare privind exportul de grâu din rezervele de stat. Solicitarea a vinit după ce, sâmbătă, 27 martie, liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc a postat un alt clip video pe pagina de Facebook în care acesta declara că camioane încărcate cu grâu din rezerva de stat au fost duse în potrul Giurgiulești.


Pe același subiect, tot astăzi, 29 martie, deputații Platformei DA, Alexandr Slusari și Chiril Moțpan au susținut un briefing de presă prin care a promis că fracțiunea din care fac parte vor monitoriza întreg procesul astfel ca să nu se ajungă la scumpirea pâinii pentru cetățenii Republicii Moldova, drept consecință a exportului abuziv de grâu.

Cu toate acestea, deputatul Slusari spune că grâul care se transportă acum în portul Giurgiulești nu ar proveni din rezerva de stat și că Președintele Maia Sandu nu ar pune problema corect.

”Niciun kg de grâu din rezerva de stat nu a fost exportat. Am auzit anunțul privind solicitarea doamnei președinte ca Guvernul să interzică exportul din rezerva de stat. Este pusă problema incorect, deoarece rezerva de stat nu poate să se ocupe cu exportul. Dacă rezerva de stat încearcă să exporte grâul din țară, în cinci minute acolo trebuie să vină Procuratura”, a declarat Slusari.

Deputatul susține că a investigat detaliat subiectul și s-a constatat doar faptul că un agent economic din nordul țării a exportat, zilele trecute, o cantitate de grâu din rezervele proprii.


Dionisie Rusu