Cel mai nou sondaj realizat de compania iData arată o creștere semnificativă până la 44%, a numărului cetățenilor Republicii Moldova care își doresc unirea cu România.

Aproape unul din doi moldoveni își doresc acum unirea cu România, în special pe fondul ajutorului umanitar semnificativ pe care România l-a adus la Chișinău în două tranșe mari în valoare de circa 6 milioane de euro (mai 2020, februarie 2021), dar și celor 72.000 de doze de vaccin anti-coronavrius.

„În lunile ianuarie şi februarie indicatorul era la 37,5%, ca în martie să avem o creştere semnificativă de 43,9%. Presupunem că acest lucru a avut o creştere și din cauza că în ultima perioadă România a susţinut umanitar Republica Moldova”, a declarat reprezentanta Companiei iData, Veronica Ateș.

În ultimii ani, pe fondul crizei economice cronice din Republica Moldova, cu guverne care au eșuat în implementarea de reforme și de a oferi o viața mai bună cetățenilor, această tendință a creșterii numărului unioniștilor s-a păstrat într-un ritm constant.

Sprijinul permanent și necondiționat al României pe timp de pandemie în Republica Moldova, stat foarte afectat de pandemie, a schimbat semnificativ percepția despre România la Chișinău.

Moscova pierde teren la Chișinău

Pe de altă parte, pe fondul inacțiunii Rusiei în a ajuta Republica Moldova în pandemie, încrederea în Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de facto de Moscova, a scăzut de la 48% la numai 40%.

„Aici vedem că în luna ianuarie indicatorul era de 48,1%, în februarie 44,9% şi în martie vedem că indicatorul este în scădere şi indică 40,9%”, a declarat Ateș despre dorința moldovenilor de aderare la Uiunea Economică Eurasiatică.

Cu toate acestea, cei mai mulți moldoveni ar dori să se vaccineze cu Sputnik V, vaccinul rusesc 35,4%, în timp cei Pzifer ocupă locul doi cu 18,9%.

Pe de altă parte, tot mai mulți cetățeni din Republica Moldova se raportează pozitiv la posibila aderare la NATO. Nu mai puțin de 27,4% dintre moldoveni ar fi de acord pentru o aderare la Alianța Nord-Atlantică.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-31 martie pe un eşantion de 1.314 persoane, cu o marjă de eroare de 2,5%.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD
Dionisie Rusu