Prețurile la uleiul de pe rafturile din magazine au scăzut cu circa 15 lei. La 27 mai o sticlă de ulei de floarea-soarelui putea fi procurată cu 34 de lei, comparativ cu cei aproape 50 de lei per litru afișat preț de aproape două săptămâni.

 

Din imaginile surprinse de AGORA în unul dintre magazinele din Chișinău, prețul afișat la uleiul de floarea soarelui variază între 34-36 de lei, ceea ce este simțitor mai puțit decât ultimele majorări care au stârnit nemulțumirea consumatorilor. 

De alt fel, AGORA a documentat subiectul într-un material amplu. Am constatat că în perioada majorărilor, prețul unei sticle de ulei „FLORIS”, de un litru, nu trebuia să depășească 35 de lei. Asta pentru că Grupul Trans-Oil, care deține monopol pe piață, a anunțat că revine la prețul de producător de 29,10 lei.

 În timp ce oamenii au fost nevoiți să achite cu circa 25% mai mult pentru ulei, guvernarea și singurul monopolist de pe piață se învinuiau reciproc pentru această majorare de preț. De fapt, în spate stă o „misterioasă” notificare a uzinei „Floarea Soarelui” din Bălți, făcută la mijlocul lunii aprilie, care a zdruncinat piața.

AGORA amintește că Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a adăugat uleiul în lista produselor social importante iar prețul de comercializare a acestora va fi reglementat. Reprezentanții SFS au spus că vor efectua controale la agenții economici ce vând ulei, conform planului de controale operative pentru lunile mai - iunie 2022.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD