Marele Georges Clemenceau, fost prim-ministru francez spunea că „ Niciodată nu se minte atât de mult ca înaintea unor alegeri, în timpul unui război sau după o vânătoare.”
Iată că Igor Dodon și cohorta sa guvernamentală a decis să confirme pentru zilele noastre axioma marelui strateg francez, ori acesta ajutat de cei din (in)fracțiunea Șor au adoptat vinerea trecută o Hotărâre a Parlamentului prin care au instituit pentru o perioadă de 3 ani moratoriu la recoltarea masei lemnoase, adică la tăierea pădurii.
Aparent este o decizie izbăvitoare în acest domeniu - „în sfârșit nu se va mai tăia nici un copac din pădure”, dar de fapt este o decizie pur electorală dar extrem de periculoasă și foarte scumpă pentru oamenii săraci.
1. Argumentele aduse de autorul proiectului, fosta ministră a Mediului, Violeta Ivanov trădează intențiile amăgitoare ale legii – Hotărârii Parlamentului. „Stoparea defrișărilor ilegale” ar fi scopul acestei prohibiții, de parcă nu reprezentanții coaliției Dodon-Șor se află la conducerea instituțiilor de mediu deja de mai bine de un an și jumătate.
Această intenție este similară cu o posibilă interdicție a socialistului Ion Ceban de a se circula pe bulevardul Mircea cel Bătrân pentru o perioadă de 3 ani, pentru că acolo au loc accidente rutiere, sau de închidere pe trei ani a vămilor pentru că trece contrabanda…nu asta să rămână, că va ajuta PSRM la umplerea visteriei de partid.
Fraza din nota de argumentare a proiectului „Republica Moldova exportă cea mai mare cotă de lemn brut din Europa” arată că proiectul a fost scris pe genunchi de vreun consilier care toată noaptea a stat la discotecă și nici nu a fost citit de autorul proiectului, ori doamna Ivanov nu are cum să nu știe, că în mandatul meu de ministru al Mediului (2015-2017) am reușit să interzicem exportul de lemn brut, ori dacă dumneaei insistă că astăzi se face export de lemn brut atunci este un denunț către Procuratură, care ar trebui să vadă cât adevăr este în enunțul de mai sus, cu privire la exportul de lemn brut, care este corp comun al legii.
2. Declar cu toată responsabilitatea că acest proiect este unul de un populism machiavelic, valabil pentru o singură vară și nu are nici o rațiune, decât să mintă masele largi că nu se va mai tăia pădurea, dar de fapt va fi un dezastru.
Pădurea are nevoie în permanență de lucrări silvice, ori acestea nu pot să suporte moratoriu, ori în situația în care sunt programate niște lucrări într-un trup de pădure acestea nu pot fi amânate pentru 3 sau chiar 6 ani. Soluția în acest sens este, mai ales în arboretele natural-fundamental (stejar), este de extindere a perioadei de reconstrucție de la 6 ani în prezent la 30 de ani, prin aplicarea tăierilor progresive. Acum se taie ras bucăți mari, cât un sat, iar lumea când vede aceste imagini apocaliptice nu poate să creadă că acestea sunt lucrări silvice.
3. Pentru creșterea eficienței în domeniul silvic avem nevoie să reconstruim Ministerul Mediului, ori astăzi, după ce acest minister a fost distrus de Plahotniuc eficiența și randamentul instituțiilor de mediu este extrem de redusă. Toată lumea înțelege acest lucru.
4. Am lăsat la Guvern și se prăfuiește un proiect de HG pentru comasarea tuturor întreprinderilor silvice și crearea Î.S. Pădurile Moldovei, cu un singur director, care ar gestiona toate pădurile, acesta ar răspunde pentru plantări și pentru sădiri, acesta ar răspunde cu funcția dacă se mai vând posturi de pădurar. Patru ani acest proiect important, promovat la insistența Băncii Mondiale se prăfuiește în sertarele Guvernului, motivul? Pentru că așa e mai ușor să folosești pădurarii în alegeri. Trei uni ajunge pentru această reformă. Nu trei ani.
5. La Guvern și la ministerul de resort sunt mai mult proiecte murate pentru stabilirea trasabilității lemnului. Proiecte blocate, acum de guvernarea lui Dodon. E simplu, se implementează și totul va fi transparent. Iarăși nu este nevoie de 3 ani aici.
Republica Moldova nu este un stat gazificat foarte bine, din contra o bună parte a oamenilor noștri, la sate se încălzesc cu lemne și nu au altă soluție. Nu au! Iar adoptarea acestui proiect de lege speculativ va duce la dublarea sau chiar triplarea prețului la lumenul de foc și este vorba despre sute de mii de metri cubi, respectiv zeci de milioane de lei în plus scoase din buzunarele oamenilor săraci, care vor plăti nu 600 lei m.c. ca acum, ci 1000 sau chiar 1500 lei.
Sunt sigur că speculațiile pe această piață se vor vedea chiar peste o săptămână, iar într-o lună prețul lemnului de foc se va dubla.
Mai mult decât atât în loc ca această lege, să stopeze tăierile ilegale, care de fapt erau organizate de responsabilii silvici, deficitul de lemn de foc va genera o creștere considerabilă a tăierilor ilegale, acum exact aceeași pădurari vor tăia ilegal dar vor vinde de trei ori mai scump.
Am fost și rămân a fi un apărător dedicat al mediului, dar nu pot să accept populismul periculos. Mare păcat că deputații din opoziție, din motive electorale nu comentează și nu atacă acest subiect, care va costa oamenii simpli câteva sute de milioane de lei chiar în 2021, iar pădurea va suferi și mai mult decât suferă acum. Mulți oameni vor îngheța la iarnă, efectiv vor îngheța.
Avem nevoie neapărat o dezbatere profesionistă pe acest subiect, una la nivel foarte înalt. Cine o organizează?
Doamna Președinte Maia Sandu, subiectul este extrem de serios!

Autor: Valeriu Munteanu