Testele prin care se verifică eficacitatea vaccinului împotriva COVID-19 realizat de Rusia, denumit „Sputnik V”, au arătat că acesta ar genera numeroase reacții adverse.

Aproximativ unul din șapte voluntari care au primit o doză a vaccinului s-a plâns de efecte secundare, cum ar fi dureri musculare, slăbiciune și febră, a transmis ministrul rus al Sănătății, Mikhail Murashko, potrivit Russia Today.

Într-un interviu pentru ziarul rus Izvestia, Murashko a explicat că peste 300 de persoane au primit deja vaccinul Sputnik V ca parte a studiului în trei faze, iar 14% dintre aceștia s-au plâns de reacții adverse.

„Acestea sunt efecte secundare prezentate și, de obicei, dispar după o zi, sau la maximum o zi și jumătate”, a spus ministrul.

Autorităţile de la Moscova au anunţat săptămâna trecută că au început testarea vaccinului rus împotriva COVID-19 pe 40.000 de locuitori ai Moscovei.

„Primii participanţi au fost vaccinaţi în centrele medicale din capitală”, a declarat într-un comunicat viceprimarul Moscovei, Anastasia Rakova, salutând o “zi importantă nu numai pentru oraş, ci şi pentru întreaga ţară”.

În total, 40.000 de moscoviţi sunt invitaţi să participe la acest studiu, orice locuitor de naţionalitate rusă care are asigurare de sănătate putând fi voluntar.

Vezi și: REVOLUȚIE în medicină. Cercetătorii au identificat o potențială soluție pentru recuperarea auzului

Dionisie Rusu