Un student de 23 de ani din Craiova este un exemplu pentru mulţi dintre noi, în vremea pandemiei de coronavirus. Radu Duţescu a construit, din economiile lui, o poartă de dezinfecţie pe care a donat-o Spitalului de Urgenţă Craiova.

Student la Agronomie, Radu a fost impresionat de curajul medicilor care luptă cu virusul. Și, mai ales, în ciuda lipsurilor din sistemul medical. S-a inspirat de pe internet şi a văzut că porţile dezinfectante sunt eficiente. Aproape 2.300 de lei a cheltuit pentru poarta de dezinfectare instalată la spitalul de la Craiova, unde sunt trataţi bolnavii de COVID-19.

„Mi-a venit această idee fiind şi problema aceasta cu COVID-19, trebuie să stăm în casă şi am vrut să ajut şi nu ştiam cum şi m-am uitat la ce a făcut China şi la ce măsuri a luat pentru a stopa răspândirea şi am văzut acele tuneluri”, a spus studentul.

Imediat după ce a terminat lucrarea de care a fost foarte mândru, a contactat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova pentru a o dona.

„Este foarte frumos să ajuţi, e mai frumos să ajuţi decât să ţi se dăruiască. Am luat legătura cu cineva de la spital şi a spus că este binevenită această poartă. Pentru că acolo au un cort de triaj”, a mai spus studentul.

Ulterior, studentul a fost căutat de mai mulţi oameni de afaceri din Craiova care vor să plătească ei materialele pentru a construi şi alte porţi care vor fi donate spitalelor din Craiova. Până la sfârşitul săptămânii viitoare, vor mai fi construite şi alte porți, iar o persoană s-a oferit deja voluntar să suporte cheltuielile pentru una dintre acestea.

„O persoană m-a contactat şi mi-a spus că vrea să facă o donație şi va suporta cheltuielile materialelor dacă sunt de acord să mai construiesc încă una în această perioadă. Iar, dacă tot stăm acasă, eu mă bucur că pot să ajut. Cred că, până la sfârșitul săptămânii viitoare, voi mai produce încă trei astfel de porți. Costurile pentru realizarea acesteia s-au ridicat la 2.300 de lei şi a fost construită din bani proprii."

,,Este făcută din bare de aluminiu, un material foarte rezistent, şi poate fi folosită și după epidemia de coronavirus. În momentul în care treci pe sub poartă, vapori de dezinfectant sunt pulverizați din toate părțile. Cred că este nevoie în general de astfel de porți, nu doar în asemenea momente”, a mai adăugat Radu Duțescu.


Vezi și: Uniunea Europeană a ajuns la un acord asupra unui plan de susținere de 500 miliarde euro

Dionisie Rusu