Un studiu recent realizat de un grup de cercetători australieni aduce vești îngrijorătoare pentru iubitorii de ouă. Consumul zilnic al acestui aliment, al unui singur ou, crește cu 60% riscul de a dezvolta diabet de tipul 2.

”Dieta este un factor cunoscut care contribuie la apariția diabetului de tip 2, astfel încât este importantă înțelegerea gamei de factori dietetici care ar putea influența prevalența tot mai mare a bolii”, a spus autorul studiului, dr. Ming Li, de la Universitatea din Australia de Sud, potrivit Digi World.

Studiul a fost realizat pe un grup de 8545 de adulți chinezi, deoarece chinezii au suferit recent o tranziție de la o dietă tradiționala bazată pe cereale și legume la o dietă care include cantități mai mari de carne, diverse gustări și ouă.

Rezultatele au arătat că un consum ridicat de ouă pe termen lung, mai mare de 38 grame/zi, poate crește riscul diabetului cu aproximativ 25%. De cealaltă parte, consumul a mai mult de 50 de grame, echivalentul unui ou pe zi, crește riscul cu 60%. Legătura dintre consumul de ouă și apariția diabetului de tipul 2 a fost mai pronunțată la femei decât la bărbați.

Oul este un aliment controversat în ceea ce privește această boală. Există studii mai vechi care susțin că, în unele cazuri, oul este de fapt un aliat împotriva diabetului de tip 2.

Cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est au descoperit în 2015 o asociere între consumul de ouă și riscul scăzut de diabet de tip 2, plus un nivel mai scăzut al glicemiei. Iar în 2019 aceiași cercetători susțineau faptul că un ou pe zi poate reduce riscul diabetului.

Cu toate acestea încă există posibilitatea ca un consum ridicat de ouă să crească riscul dezvoltării bolii pentru persoanele sănătoase. În schimb, Asociația Americană a Diabetului recomandă persoanelor care au deja diabet să mănânce ouă.

Oul este un aliment bogat în proteine și carbohidrați. Atenție însă la gramaj. Ouăle conțin 187 mg de colesterol, iar persoanelor cu diabet le este recomandat să își limiteze zilnic limita de colesterol la 200 mg.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD