Cinci ventilatoare pulmonare, 300 de concentratoare de oxigen și 600 de pulsoximetre au fost donate astăzi de Uniunea Europeană (UE), Guvernul Germaniei și Organizația Mondiale a Sănătății (OMS). Aparatajul va ajunge în spitalele din țară și la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, comunică MOLDPRES.

La ceremonia de transmitere a donației a fost prezent secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Tatiana Zatîc, și Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

„Sunt echipamente foarte necesare, în contextul situației epidemiologice, care s-a agravat în Republica Moldova. Sunt o gură de aer pentru pacienții internați în stare gravă în spitalele din țară”, a opinat Tatiana Zatîc.

Și directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, a menționat că acest ajutor este foarte important, deoarece vine într-o perioadă critică pentru sistemul medical. „La momentul actual, cea mai solicitată tehnologie pentru pacienții cu COVID-19 este cea de producere a oxigenului, deoarece numărul pacienților gravi care au nevoie de oxigen a crescut brusc, în ultimele două săptămâni”, a spus Ciocanu.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a menționat că echipamentul în valoare de circa 14 milioane de lei a fost achiziționat cu suportul OMS din fondurile alocate de Uniunea Europeană, și cu suportul Guvernului Germaniei și este un gest de susținere pentru populația R. Moldova.

Dionisie Rusu