Un lot cu 200 de mii de viziere din China a dispărut în drum spre Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat Ion Chicu într-o postare pe pagina sa de Facebook, transmite unimedia.info.

Potrivit acestuia, statul nu a pierdut niciun leu, întrucât plata se face după primirea celor comandate.

Cu 3 săptămâni în urmă Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a încheiat un Contract de achiziție a 200 mii viziere (ecrane de protecție). Preventiv, a fost plasat anunțul pentru oferte. A participat doar o singură companie la concurs. Prețul vizierei lavabile inclus în Contract – 54 de lei. Achitarea – după livrare.

Până la ziua de astăzi nu este livrat nimic, pentru că totul ce se expediază de companie (din China) dispare pe drum… Respectiv, nici un bănuț din buget nu este cheltuit din suma rezervată”, a precizat Chicu.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare, autoritățile vor organiza un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei.

Vreau să mulțumesc companiilor, dar și universităților din țară, care au inițiat procesul de producere a echipamentelor de protecție (costume, viziere, etc). Procurăm absolut totul ce reușiți să produceți, dacă corespunde standardelor OMS. Știu că pentru viziere nu mai aveți materie primă necesară. Depunem eforturi pentru a debloca exporturile respective din țările din regiune.

În mod special mulțumesc OMS și altor parteneri internaționali și locali, care ne-au livrat o cantitate impunătoare de echipamente și viziere până acum”, a conchis premierul.

Precizăm că numărul celor decedați în Republica Moldova a ajuns la 28, asta după ce azi noapte o persoană din Orhei a decedat.

Vezi și: Lukașenko: Carantina este carantină, dar ce vom mânca?

Carolin Minciuc