Un fermier din Belgia a mutat, din greșeală, granița țării cu Franța, scrie BBC.

Un pasionat de istorie locală se plimba prin pădure când a observat că piatra care marca granița dintre cele două țări a fost mutată 2,29 metri.

Fermierul belgian, supărat că piatra stătea în calea tractorului său, a mutat-o pe teritoriul francez.

În loc să provoace revoltă internațională, incidentul a fost întâmpinat cu zâmbete pe ambele părți ale frontierei.

„A făcut Belgia mai mare și Franța mai mică, nu este o idee bună”, a declarat David Lavaux, primarul satului belgian Erquelinnes, pentru postul de televiziune francez TF1.

Granița dintre Franța și ceea ce este acum Belgia se întinde pe 620 km). A fost înființată în mod oficial în temeiul Tratatului de la Kortrijk, semnat în 1820, după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo cu cinci ani mai devreme. Piatra datează din 1819, când granița a fost marcată pentru prima dată.

M-am bucurat, orașul meu era mai mare”, a adăugat primarul belgian râzând. „Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”.

„Ar trebui să putem evita un nou război la frontieră„, a spus, în glumă, pentru La Voix du Nord, primarul amuzat al satului francez vecin, Aurélie Welonek.

Autoritățile belgiene locale intenționează să contacteze fermierul pentru a-i cere să readucă piatra în locația inițială. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cazul ar putea ajunge la ministerul belgian de externe, care ar trebui să convoace o comisie franco-belgiană de frontieră, care nu a mai fost activată din 1930.

Lavaux a menționat că fermierul ar putea fi acuzat penal dacă nu se conformează.

„Dacă va arăta bunăvoință, nu va avea nicio problemă, vom soluționa această problemă pe cale amiabilă”, a declarat el pentru site-ul belgian de știri Sudinfo.

Carolin Minciuc