Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat concluziile Comitetului de siguranță privind vaccinul AstraZeneca, scrie G4media.

Directoarea EMA, Emer Cooke, a precizat că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, dar va fi o investigație suplimentară privind cazurile rare de reacții secundare semnalate.

„Acest vaccin este sigur și eficient și îi proteajează pe cetățeni împotriva COVID-19”, a afirmat Emer Cooke.

Aceasta a mai spus că vaccinul nu este asociat cu riscurile de coagulare a sangelui, precizând că s-a înregistrat un număr mic de coagulări.

„Pe baza documentelor și analizelor, nu putem stabili o legătură între aceste cazuri și vaccin”, a subliniat directoarea EMA.

Emer Cooke a subliniat că 7 milioane de oameni au fost vaccinați în UE și 11 milioane în Marea Britanie și că este inevitabil să apară și reacții concluzie.

„Acest vaccin este sigur și eficient în prevenirea COVID-19 și beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. Nu există nicio problemă privind calitatea acestuia”, subliniază Comitetul de siguranță în concluziile investigației privind cazurile de tromoboze semnalate în urma vaccinării cu AstraZeneca.

Paranteze.md menționează că un șir de țări au suspendat vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca după ce au fost înregistrate mai multe reacții adverse printre care și trombe care ar fi cauzat decesul câtorva beneficiari ai vaccinului.

În presă însă s-a discutat că ar fi vorba doar despre 2 loturi „problematice”. 

Dozele de vaccin donate de România, nu au fost din cele două loturi de AstraZeneca care au stârnit discuții în UE.

Dionisie Rusu