Patru persoane au murit recent în Rusia, la scurt timp după ce au fost vaccinate cu Sputnik V, cazurile fiind luate în serios de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), relatează EUobserver.

Alte șase persoane au suferit complicații medicale după administrarea vaccinului, conform documentelor interne de la RosPotrebNadzor, un serviciul federal rus responsabil cu administrarea vaccinărilor, scrie EUobserver.

Legătura între decese și vaccinarea cu Sputnik V nu este clară

Trei dintre cei decedați erau femei în vârstă de 51, 69 și 74 de ani. Al patrulea nu a fost identificat în doumente.

Decesele au fost legate de inimă, plămâni sau zahărul din sânge și ar fi putut sau nu să fi fost cauzate de vaccinul Sputnik V, se arată în document.

Ceilalți șase pacienți sunt tineri, bărbați și femei, dintre care unul are doar 25 de ani. Ei au suferit o serie de reacții adverse, inclusiv dificultăți de respirație, convulsii, slăbiciune musculară, hipertensiune arterială, dureri de cap, amețeli și febră.

Un virolog care a dezvoltat Sputnik V confirmă investigațiile făcute în cazul unuia dintre decese

Autenticitatea unuia dintre dosarele de caz RosPotrebNadzor a fost confirmată oficial de Denis Logunov, virolog senior la Institutul Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat Sputnik V.

"Am solicitat informații despre acest caz și ... am obținut un răspuns. Acest caz nu este fals", a declarat el miercuri (7 aprilie) pentru EUobserver, vorbind despre femeia de 51 de ani, care a murit brusc după a doua doză de Sputnik V.

"Cazul a fost investigat. Nu s-a găsit nicio asociere cu vaccinarea", a adăugat Logunov, care a fost co-autor al unei lucrări privind siguranța Sputnik V, în publicația britanică The Lancet.

Unul dintre cazurile non-fatale a fost acoperit de un ziar local rus, PLN Pskov. Dar ziarul a emis aceeași avertizare ca și Logunov. "Acest sindrom teribil [o boală pe care a avut-o pacientul] s-ar putea dezvolta din orice vaccin inofensiv", a spus PLN Pskov.

Autoritățile din Rusia au refuzat să comenteze informațiile

EUobserver a identificat în mod independent alți trei pacienți din fișierele filtrate prin intermediul conturilor lor de socializare, în timp ce un altul a fost identificat ca asistent medical într-un spital local din Ulyanovsk, un oraș din vestul Rusiei.

Decesele nu au fost confirmate, pentru că nu există un registru de decese open-source în Rusia.

Fondul rus de investiții directe, entitatea responsabilă pentru exportul Sputnik V, a refuzat să comenteze.

De asemenea, RosPotrebNadzor nu a răspuns la întrebările EUobserver.

Comisar european: UE nu are nevoie de vaccinul rusesc Sputnik V

La jumătatea lunii martie, comisarul european însărcinat cu piaţa comună, Thierry Breton, anunța că Uniunea Europeană nu are nevoie de vaccinul rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V şi ar putea atinge o imunitate colectivă până pe 14 iulie cu vaccinurile disponibile, dacă programul livrării acestor vaccinuri ar fi respectat.

”Nu vom avea absolut deloc nevoie de Sputnik V (...) şi nici de alte vaccinuri”, a declarat duminică comisarul francez. "Este necesar ca cele din prezent să fie produse în masă şi administrate în masă”, a subliniat el. Ruşilor le este extrem de greu să producă Sputnik V. Va trebui, bineînţeles, să-i ajutăm. Vom vedea asta în semestrul doi. Dacă va trebui să le furnizăm una sau două fabrici, de ce nu? Dar, pentru moment, europenii au prioritate”, a subliniat el.

Producătorul Sputnik V l-a acuzat pe Thierry Breton de părtinire, a apărat fiabilitatea şi eficienţa vaccinului rusesc şi se întreabă cu privire la oportunitatea de a cere o autorizaţie în UE Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

Sursa: Observator

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD