Pe parcursul săptămânii curente, 15-21 martie, inclusiv și în zilele de odihnă, inspectorii ANTA, continuă să realizeze acțiuni de monitorizare și verificare în trafic a respectării cerințelor contra-epidemiologice de către pasageri, conducători auto, operatorii de transport rutier în mun. Chișinău, Bălți, raioanele Orhei, Strășeni, Anenii Noi, Soroca, Leova, Cimișlia, Căușeni și Cahul.

Tot în această perioadă sunt verificate întreprinderile ce desfășoară activități conexe transportului rutier – activitatea de autogară, și anume, Gara auto Nord, Gara Centru, Gara Sud-Vest din capitală, dar și Gările Auto dar și în alte localități localități precum Bălți, Cimișlia, Hîncești, Călărași, Ungheni, Orhei, Leova, Căușeni, Strășeni, Anenii-Noi, Ciadîr-Lunga, Taraclia, Cantemir, Comrat.

 În special, s-a atras atenția asupra executării Hotărârilor Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică pe marginea recomandărilor și restricțiilor impuse în transportul public de călători, precum: - îmbarcarea pasagerilor în limite stabilite, - asigurarea unităților de transport cu dezinfectanți, - purtarea măștilor de către conducătorii auto și pasageri.

În urma verificărilor efectuate în gările auto nu s-au constatat careva încălcări, administrația a asigurat protecția personalului autogărilor care deservesc pasagerii cu echipament de protecție precum măști, mănuși, dezinfectanți pentru mâini și suprafețe iar conducătorii auto antrenați la deservirea rutelor regulate raionale și interraionale, poartă măști de protecție, la fel ca și pasagerii care așteptă îmbarcarea în autobuze.

Agenția Națională Transport Auto solicită tuturor operatorilor de transport rutier care efectuează transporturi rutiere de persoane:
 - să evite supraîncărcarea unităților de transport în perioada fluxului majorat de persoane, antrenând, după posibilitate, autobuze cu capacitatea de îmbarcare mai mare;
 - să transporte persoane corespunzător numărului de locuri în autobuze prevăzute de uzina producătoare;
 - să oblige conducătorii auto să poarte măștile de protecție și să verifice purtarea corectă a acestora de către pasageri. 

La fel, ANTA îndeamnă pasagerii și ei să se abțină de la încercările de a se îmbarca în unitățile de transport în care sunt evident supraîncărcate sau au atins limita de pasageri îmbarcați, să poarte masca de protecție în timpul călătoriei și să utilizeze dezinfectanții disponibili în unitate de transport imediat la îmbarcare și după finisarea călătoriei.

Carolin Minciuc