Construirea unor oase sănătoase prin adoptarea unor obiceiuri nutriționale și de stil de viață sănătoase este importantă încă din copilărie, pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei și a fracturilor mai târziu în viață. Un studiu de specialitate vorbește despre o băutură extrem de consumată de mulți dintre noi și care are un efect nedorit asupra oaselor, ducând la îmbătrânirea prematură a acestora.

Numeroși specialiști atrag de mult timp atenția asupra faptului că băuturile carbogazoase nu au efecte benefice asupra sănătății. Iar un studiu recent al Centrului de Osteoporoză din Cadrul Universității Connecticut, SUA, a mai adăugat o țintă pe lista „victimelor” acestora: sistemul osos.

Doctorii țin să sublinieze în mod special efectele pe care le are Coca Cola asupra organismului. Considerată drept cea mai periculoasă dintre băuturile carbogazoase, din pricina conținutului de cofeină și acid fosforic, aceasta crește riscul de apariție a osteoporozei la adulți.

Osteoporoza este boala care face ca oasele să devină mai puțin dense și mai predispuse la fracturi. Aceasta a fost numită „o boală a copilăriei cu consecințe la bătrânețe”, deoarece masa osoasă atinsă în copilărie și adolescență este un factor determinant important al sănătății scheletului pe tot parcursul vieții.

Consumul său reduce absorbția de calciu și vitamina D

Acidul fosforic pe care Cola îl conține poate duce la crearea unui dezechilibru la nivelul organismului. Acesta, în mod normal, încearcă să neutralizeze acidul folosindu-se de rezervele de calciu.

Iar când un organism nu conține suficient calciu, corpul ia acest mineral chiar din oase. În plus, dacă dieta, și așa săracă în calciu, este dublată de un consum exagerat de Cola, atunci riscul de decalcifiere osoasă și osteoporoză crește considerabil.

Conform CDC, peste 30% din adulți consumă cel puțin o Cola pe zi. Procentul este și mai ridicat în cazul tinerilor, 43% dintre aceștia consumând minimum o băutură de acest timp pe zi.

Câte calorii îți aduce o doză de Cola

Nu este niciun secret faptul că băuturile carbogazoase din comerț abundă în zahăr, acesta având efecte dintre cele mai nocive în organism

O singură doză de 330 de ml conține aproximativ 40 de grame de zahăr, care vine la pachet cu nu mai puțin de 140 de calorii. La un calcul simplu, într-un an, consumând o Cola pe zi, vei aduna peste 50.000 de calorii, adică echivalentul a 6,5 kg depuse. Iar acestea se vor depuse sub formă de grăsime, mai ales pe organe.

Totodată, potrivit unu studiu publicat în American Journal of Public Health, persoanele care beau această băutură carbogazoasă în fiecare zi, ajung să consume cu 17% mai multe calorii decât au nevoie, pentru că sucurile duc la o creștere rapidă a glicemiei, urmată de o scădere la fel de bruscă a acesteia.

Prin urmare, apare mai des senzația de foame și, mai ales, pofta de a mânca alimente care sunt bogate în carbohidrați răi.

Sursa: Știri din Lume

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD