Belarus este țara europeană care a atras atenția în ultima perioadă, din cauza deciziilor și declarațiilor controversate venite din partea președintelui Aleksandr Lukașenko.

Chiar dacă fotbalul masculin continuă, Federaţia de Fotbal din Belarus a anunţat că a amânat startul campionatului feminin, după ce o serie de jucătoare au intrat în contact cu posibile persoane infectate cu noul coronavirus, relatează Reuters.

Belarus este singura ţară din Europa în care fotbalul continuă să se desfăşoare în mod normal, dar fanii au început să boicoteze meciurile masculine după apariţia primelor cazuri ale bolii Covid-19.

Prima ligă feminină din Belarus trebuia să debuteze joi, dar sezonul a fost amânat până la alte ordine de federaţia naţională.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a evitat până acum impunerea unor măsuri restrictive pentru combaterea pandemiei de coronavirus. În această săptămână, Lukaşenko a declarat că nu va muri nimeni de coronavirus în Belarus şi a respins necesitatea de a adopta măsuri de limitare a răspândirii COVID-19, aşa cum au procedat majoritatea ţărilor din lume.

Ministrul sănătăţii a raportat 3.728 de cazuri de îmbolnăvire şi 36 de decese în Belarus din cauza noului coronavirus, dar preşedintele susţine că victimele aveau anterior alte probleme serioase de sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a somat Belarus să implementeze măsuri stricte pentru a împiedica răspândirea virusului care a intrat într-o fază nouă şi îngrijorătoare.

Lukașenko este președintele Belarusului însă din 1994 și s-a făcut remarcat după ce i-a îndemnat pe cetățeni să combată virusul cu votcă, muncă și mers la saună.

Campionatul de fotbal se desfășoară normal și, deși s-au înregistrat peste 100.000 de decese la nivel mondial din cauza coronavirusului, în Belarus spectatorilor chiar li se permite accesul în tribune.

Oricum, Andrei Sanikov, un fost candidat la președenție, a declarat pentru The Times că situația este dezastruoasă în Belarus: "Situația este catastrofală. Cifrele reale ar fi de cinci sau chiar zece ori mai mari decât ce li se prezintă oamenilor. Informațiile vin direct de la doctori, multe apar și pe rețelele de socializare.

E un dictator obișnuit să rezolve problemele cu violență, închizându-și rivalii. Dar asta nu merge cu virusul", a explicat Sanikov.






Dionisie Rusu