Nu doar șoferii sunt afectați de creșterile prețurilor la carburanți din luna septembrie. Și agricultorii sunt nemulțumiți și se tem că nu vor face faţă lucrărilor agricole din acest sezon. Ei spun că, deşi roada este bogată, cheltuielile la combustibil sunt peste aşteptările lor, scrie Publika.md.

"Fără doar şi poate dacă ar fi doar motorina, se scumpesc şi piesele de schimb şi altele. Dar el se vede şi sinecostul că o să fie mai mari, da se păstrează deja, chiar dacă a fost roadă mare, dumneavoastră observaţi că şi produsul finit şi floarea soarelui şi grâul s-a scumpit."

"Noi fermierii am avut noroc că anul ăsta roada a fost mai mărişoară, chiar bună, iar pe moment nu prea suferim. Dar la primăvară dacă se scumpesc pe zi ce trece şi carburanţii şi îngrăşămintele, noi nu ştim cu ce o să începem anul, o să vedem."

"În privinţa scumpirii carburantului vă închipuiţi că luam la 10, 11 lei şi acum este 18, 17.60 la angro, vă închipuiţi cât este, 40 de procente cred."

Deşi preţurile carburanţilor cresc ca pe drojdii, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, este de părere că agricultorii nu trebuie să cedeze în această perioadă.

"Nu numai carburanţii, dar şi costurile cresc o dată cu scumpirile în lanţ. Producătorii sunt optimişti, agricultorii sunt curajoşi, indiferent de scumpirile care se petrec, fiecare îşi continuă activitatea bine chibzuit.", a spus Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Carburanţii s-au scumpit aproape în fiecare zi de când Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică stabileşte preţurile plafon de comercializare cu amănuntul.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu