3 °
  • 17.68
  • 19.28

Rusia construiește un fel de PSD în Basarabia. Ion Ceban este noul Dodon pe care Moscova îl legendează și-l promovează masiv, cu ajutorul FSB și GRU

Rusia construiește un fel de PSD în Basarabia. Ion Ceban este noul Dodon pe care Moscova îl legendează și-l promovează masiv, cu ajutorul FSB și GRU

Primarul rusofil al Chișinăului – l-am numit pe socialistul Ion Ceban – se distanțează din ce în ce mai mult de fostul său păpușar, la fel de rusofilul Igor Dodon. 

Astfel, odinioară românofob notoriu în declarații și gesturi, protagonist al unor întâlniri cu belferi de la Kremlin și de la vârful FSB și GRU, Ion Ceban recunoaște, pe Facebook, că astăzi, 31 august, în R.Moldova este sărbătorită ”limba noastră cea română”. Simultan, Dodon o ține langa cu aberația că în R.Moldova s-ar vorbi ”limba moldovenească”, împrăștiind vechea obsesie stalinistă. 

Să ne amintim că, la finalul anului trecut, același Ceban (care apăruse în poze cu experții FSB trimiși la Chișinău ca să-l ajute pe Dodon și PSRM) declara că R.Moldova face parte din ”zona etnică românească”. 

De unde schimbarea asta de paradigmă, cel puțin la nivelul declarativ? 

De ce își schimbă Ceban ”blana”, proces început în urmă cu câțiva ani? Ce se urmărește cu legendarea asta?

De notat că, raportându-ne la ultimii ani, Ceban este singurul rusofil (lungi perioade afiliat PSRM) care a câștigat o funcție importantă dincolo de Prut – primăria Chișinăului –, în timp ce Dodon a înregistrat înfrângeri umilitoare pe bandă rulantă. Cum Moscova nu crede în lacrimi, și nici în ineficiență, sunt multe indicii că rușii încearcă să construiască acum în jurul lui Ceban (în care oricum s-au pompat intens bani rusești și consultanță). Ușor-ușor, Ivan Ceban (unul dintre cei mai dezastruoși primari ai Chișinăului) a renunțat la declarațiile românofobe și iată că acum o dă în cealaltă ”extremă”, spunând răspicat adevărul și pozând în pro-român. 

De-a dreptul caraghios e că vechiul rusofil Ion Ceban vorbește public despre limba română în timp ce noua putere de la Chișinău (infestată de moldoveniști și stataliști) NU o face. Și nimeni de la București NU pare (declarativ sau altfel) deranjat de această situație – cu atât mai mult cu cât nesimțirea intitulată ”națiunea civică moldovenească” este un proiect bonjurist finanțat de Germania prin intermediul unor ONG-uri dubioase (aflate în tandrețuri cu zone și mai dubioase). Și e indubitabil: ”națiunea civică moldovenească” e doar noul chip hidos al stalinismului moldovenist.   

Și mai interesant este că, în ultimii doi ani, Ion Ceban și echipa din jurul său (din care fac parte rusofili notorii) sunt ahtiați după exerciții de imagine în spațiul românesc, care chiar le reușesc de minune. În acest gen de legendări s-a înscris așa-zisa înfrățire a Bucureștiului cu Chișinăul prin întâlniri bombastice între Gabriela Firea și  Ceban, aflat în goană după ”legitimare”, bani românești și ieșire din izolare. Ceban e și un apropiat al fostului primar PSD-ist de la Sectorul 6, Gabriel Mutu, cu care s-a întâlnit deseori, aici și la Chișinău, PSD-istul deschizându-i multe uși în administrația publică din România. Același Ceban s-a întâlnit în repetate rânduri cu Dan Tudorache, fostul primar PSD al Sectorului 1, și se află în oarece relații și cu primarul PSD-ist al Sectorului 4, Daniel Băluță. 

Încă de acum un an, medicul și bloggerul basarabean Dragoș Galbur a susținut (cu argumente și fapte) că Ion Ceban este noul Dodon pe care Rusia îl modelează perfid și subversiv, prezentându-l în culori din ce în ce mai calde, mai ”moderate”, în pofida numeroaselor derapaje ale trecutului recent și nu foarte. Tot el susține că Rusia încearcă să construiască un soi de PSD dincolo de Prut, în jurul lui Ivan Ceban, motiv pentru care e mimată acum schimbarea această de perspectivă, mai ales după umilitoarele dezastre electorale înregistrate de taberele rusofile.   

Pericolul acestei recosmetizări în care Rusia investește masiv – consultanță, bani, ”presă” și logistică – este mult mai mare decât pericolul reprezentat până de curând de Dodon, a avertizat Galbur:

”În asta și constă pericolul noului Dodon, în mărirea spectrului electoral ce cuprinde nu doar stânga politică, ci și centrul (Usatîi, Șor), ba chiar și elemente de dreapta. Un fel de PSD românesc. Că Igor Dodon în mod clar pleacă la tomberonul politic. Moscova deja nu mai știe cum să scape de el și de vizitele sale băgăcioase și plângăcioase. Faptul că la ultima vizită Ion Ceban, care se declară apolitic, a fost inclus în delegația care s-a văzut cu Kozak și cu persoanele cheie din FSB care răspund de Moldova, este un semnal clar al importanței acestuia” – mai multe detalii AICI

O altă coadă de topor a Rusiei - Irina Vlah, guvernatoarea al așa-zisei UTA Găgăuzia, consiliată de FSB-iști din așa-numitul Departament Moldova de la Kremlin, așa cum a dezvăluit cu documente Rise.md -  a ieșit la rampă și a declarat că, țineți-vă bine, ”Limba română este una dintre cele mai mari valori ale poporului Republicii Moldova”. Fostă deputată aleasă pe listele comuniștilor și ale socialiștilor, goarnă predilectă a Moscovei, iată că Irina Vlah nu-l mai dublează pe Igor Dodon, repetând papagalicește marota stalinistă a ”limbii moldoveniști”, însă, ca la un semn, îl dublează acum (la fel de papagalicește) pe Ivan Ceban, în care Rusia pompează masiv bani, consultanță și ”presă”, cu largul concurs al FSB și GRU. Este un nou indiciu că se regizează o schimbare de paradigmă, pentru ca oamenii Moscovei să mai poată spera că își vor mai menține pozițiile, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, având în vedere recentul dezastru electoral înregistrat de taberele rusofile, dar și pentru că, o arată toate indiciile, Kremlinul construiește acum în jurul lui Ceban. 

De remarcat că, mai nou, Irina Vlah urmează la indigo exemplul lui Ceban și vine în România pentru a-și face relații și imagine, fluturând așa-zise proiecte și rostogolind narațiuni diametral opuse cu cele pe care le-a emis întreaga sa carieră inventată de Moscova, narațiuni rusofile și românofobe prin excelență, acum uitate ca prin minune. De remarcat și că noul partener de discuții/întâlniri al Irinei Vlah este chiar primarul liberal al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, recentul șef al PNL București - mai multe detalii AICI

Sursa: Podul.ro

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD