Un presupus caz de viol, cu multe semne de întrebare, este investigat de câteva zile de poliția și procuratura din Anenii Noi. O fetiță de un an și 7 luni ar fi fost abuzată sexual de bunicul de pe linie maternă. Medicii au fost alertați de mama fetiței care, atunci când a venit acasă, a găsit-o însângerată. În continuare, istoria are o evoluție la fel de dramatică. La spitalul din Anenii Noi, medicii nu i-ar fi acordat niciun ajutor micii paciente. La fel, s-ar fi întâmplat și la Institutul Mamei și Copilului, care a decis să o interneze abia ieri, după ce echipa TV8 a insistat ca medicii să o examineze repetat pe fetiță. Știe despre acest caz și Ministerul Sănătății. S-a întâmplat pentru că Centrul de Medicină Legală a constatat că instituțiile medicale, la prima etapă, nu și-au făcut corect meseria. 

Fetița de 1 an și 7 luni a fost plasată, împreună cu mama ei, dar și fratele ei geamăn, la un centru de reabilitare din raionul Anenii Noi. Până la acest caz, femeia și copiii locuiau în apartamentul tatălui ei. Acum trei luni, bărbatul a revenit acasă, după ce și-a ispășit termenul de detenție. Pe 31 iulie, femeia a lăsat micuții cu bunicul lor, iar când a revenit, era deja noaptea, a găsit-o pe cea mică însângerată în zona intimă:

„În jurul orei 2:30. Eu am sunat la 112 și a venit ambulanța, am sunat în privința că tatăl meu de 44 de ani... Am văzut însângerări la fiica mea. Am sunat la 112 și a venit la început salvarea apoi și poliția”.

Și tot în acea noapte, poliția l-a reținut pe bărbat, suspectat că și-ar fi violat nepoata. Iar mama și fetița au fost preluate de ambulanță și transportate, mai întâi, la spitalul raional din Anenii Noi. Aceasta s-a plâns că medicii de acolo nu i-ar fi ar fi acordat ajutor. Apoi, cele două au fost duse, cu mașina poliției, la Institutul Mamei și Copilului:

„La Anenii Noi, m-au refuzat, am stat acolo nu mi-au spus absolut nimic. Apoi, am plecat la „Mama și Copilul”. Doamna Ana, era acolo un coleg de-al ei și i-a spus ce să fac eu cu copilul acesta scrie că nu are nimic”.

Apoi, conform procedurii, au ajuns la Centrul de Medicină Legală din capitală, pentru ca experții de aici să stabilească dacă există sau nu semne de abuz sexual:

„Acolo medicii s-au uitat, au spus că fata este... semne de violență. Medicii au spălat-o, au făcut tot apoi m-au transportat înapoi la Anenii Noi să stau, acolo 24 de ore am stat internată și absolut nici un medic nu s-a apropiat de mine. Am scris refuz pentru că nimeni nu se apropia de mine”.

Într-un final, tânăra mamă, împreună cu gemenii, au ajuns la centrul de reabilitare. În timp ce filmam interviul, am insistat ca fetița să fie examinată de medicii de la ambulanță. Echipa care a venit la fața locului a decis să o ducă pe fetiță, din nou, la Institutul Mamei și Copilului.

La trei zile de la incident, medicul ginecolog a spus că fetița nu necesită intervenții chirurgicale și nici nu au fost depistate sângerări.

„La momentul de față, leziuni la nivelul himenului nu au fost depistate, intervenție chirurgicală nu necesită, la fel nici sângerări nu sunt. Eu am examinat fetița pe 2 august, seara. Cunosc din documente că a fost aici. Pot să vă spun că trebuia să fie examinată de medici așa cum se practică la noi, de chirurg, de ginecolog și dacă ea nu necesită tratament staționar, puteau să o trimită la tratament ambulator”, a declarat șefa Secției Ginecologie Infantilă, Institutul Mamei și Copilului, Ala Cehlău.

Contactați de Tv8, responsabilii din cadrul Spitalului Raional Anenii Noi au negat acuzațiile și spun că au acordat tot ajutorul de care era nevoie.

„Pacienta a fost examinată de către ginecolog, a fost internată în secție, dumneaei a scris refuz, este refuzul totul este.-Ea spune că a scris refuz pentru că nu i-a fost acordat nici un ajutor. -Nu este adevărat, nu putea să nu-i fie acordat nici un ajutor. A fost investigată și examinată, absolut totul i s-a făcut”, a declarat vicedirector medical Spitalul Raional Anenii Noi, Diana Bradu.

Managerul Centrului de Medicină Legală a declarat pentru TV8 că, reieșind din documentele prezentate în noaptea în care s-a produs incidentul, au fost admise abateri. Respectiv, a sesizat Ministerul Sănătății.

„Reieșind din analiza documentelor medicale, am considerat că acest caz trebuie adus la cunoștința Ministerului Sănătății pentru a fi examinat și a nu a fi admis pe viitor asemenea situații. S-a făcut o notă informativă luni și a fost expediată ministrului”, a declarat Șeful Secției Evaluare și Monitorizare Centrul de Medicină Legală, Constantin Ciorbă.

Peste două zile, expertul care a fost de gardă și a examinat fetița va pregăti raportul medico-legal, apoi va fi expediat poliției. Ieri, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a convocat o ședință la care au participat reprezentanți ai Centrului de Medicină Legală și ai Institutului Mamei și Copilului. Preliminar, s-a constatat că au fost admise abateri de la protocolul „Managementul clinic al cazurilor de viol”. Unde s-a greșit și cine este vinovat de încălcarea protocolului, urmează să aflăm zilele următoare.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD