Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) a aprobat granturi de aproape 2 milioane de euro din Fondul său pentru Migranți și Refugiați (MRF) pentru a ajuta persoanele care fug de războiul din Ucraina și sosesc în Bulgaria, Estonia, Lituania și Republica Moldova. Astfel, suma totală a granturilor MRF, aprobate ca răspuns la criza din Ucraina, urcă la 5,1 milioane EUR, scrie Deschide.md.

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați, peste 5,9 milioane de persoane au fugit din Ucraina în țările vecine începând cu 24 februarie 2022. Acest număr este în creștere și amenință să copleșească sistemele sociale ale țărilor membre CEB primitoare.

„În conformitate cu mandatul nostru istoric de a ajuta refugiații, migranții și persoanele strămutate, continuăm să arătăm solidaritate și sprijin pentru oamenii care fug de războiul din Ucraina”, a menționat guvernatorul CEB, Carlo Monticelli. „Ne angajăm cu părțile interesate și cu partenerii noștri din domeniu pentru a găsi cea mai eficientă modalitate de finanțare pentru a răspunde nevoilor în evoluție ale refugiaților și ale comunităților gazdă.”

Cele patru noi granturi vor fi folosite pentru a finanța nevoile imediate și cele mai urgente ale refugiaților: servicii de sănătate; consiliere si suport psihologic; formare în competențe digitale și servicii electronice; și renovarea și extinderea centrelor de primire.

Destinatarii granturilor sunt:

- Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) din Bulgaria (400.000 EUR)
- Consiliul Estonian pentru Refugiați (aproape 200.000 EUR)
- Ministerul Afacerilor Sociale și Muncii din Lituania (aproape 500.000 EUR)
- Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova (900.000 euro)

În martie 2022, CEB a aprobat 3,1 milioane EUR din MRF într-o procedură accelerată către oficiile de țară ale Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) din Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România și Republica Slovacă, precum și către Administrația facilităților pentru refugiați din cadrul Ministerului de Interne ceh.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu