Gigantul american, Facebook, a declarat săptămâna trecută că Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor, autoritatea sa principală de reglementare a UE, a luat o decizie preliminară conform căreia mecanismul pe care îl folosește pentru a transfera date din UE către Statele Unite „nu poate fi utilizat în practică”.

Ulterior, Facebook a solicitat și a obținut o blocare temporară a ordinului și o revizuire a acestuia la Înalta Curte Irlandeză.

Într-o declarație prezentată instanței pentru a solicita anularea ordinului, Yvonne Cunnane, șefa protecției datelor Facebook și consilier general asociat al Facebook Irlanda, a declarat că nu este clar modul în care compania ar putea continua să furnizeze servicii în UE în cazul în care ordinul irlandez este pus în aplicare, a scris Reuters, citat de playtech

„Nu este clar cum Facebook, în aceste circumstanțe, ar putea continua să furnizeze serviciile Facebook și Instagram în UE”, conform aceleiași surse.

Ancheta irlandeză urmează unei hotărâri pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în iulie cu privire la momentul în care SCC-urile pot fi utilizate în mod legal. Hotărârea a răspuns la îngrijorările UE conform cărora regimul de supraveghere din Statele Unite ar putea să nu respecte drepturile de confidențialitate ale cetățenilor UE atunci când datele lor personale sunt trimise în SUA pentru uz comercial.

Vezi și: Dacia Logan transformată în automobil 100% electric. Proiect inedit dezvoltat de o echipă de trei moldoveni