Renato Usatîi este susținut de cel puțin 3 categorii de alegători.

Din prima categorie fac parte cei care votau, de obicei PSRM, dar care au văzut o alternativă în persoana lui Usatîi. Aceștia nu reprezintă în nici un caz votul anti-Dodon, venind în special din Bălți, localitățile nordului, precum și UTAG. Aceștia vor reveni fără mare ezitare la Igor Dodon în turul 2, chiar dacă îl simpatizează mai mult pe Usatîi. Presupun că Briceniul, Ocnița, Edineț, Glodeni, Dondușeni, Florești unde Usatîi a luat locul 2 vor reveni în proporție covârșitoare la Dodon. La fel, Făleștiul, Drochia, dar în special Bălțiul (în proporție de 80 %) unde Usatîi este pe locul 1 vor trece înapoi lui Dodon. Tot către Dodon vor merge în bună parte și voturile din unele localități, unde Usatîi s-a clasat pe locul 3.

A doua categorie este reprezentată de nucleul dur pro-Usatîi și anti-Dodon. Am mai putea adăuga și anti-sistem. Din această categorie fac parte militanții, fanii săi politici din Moldova și diaspora. Aici fac parte și fruntașii, activiștii Partidului Nostru a lui Usatîi atât la nivel central, cât și local. Aceștia de ani de zile au luptat împotriva “Binomului”. Sunt activi pe rețelele de socializare și bine organizați. În turul 2 majoritatea acestora vor dori să-l distrugă definitiv pe Dodon, iar alții vor rămâne acasă dezamăgiți că liderul lor nu a trecut în turul 2. Deși ”nucleul dur” nu o vede cu ochi buni pe Maia Sandu, aversiunea politică și personală față de Dodon Igor este mult mai mare. Anume discursul anti-Dodon i-a mobilizat la aceste alegeri. Prin urmare, votul acestora în turul 2 nu va fi pro-Maia Sandu ci anti-Dodon, dar aceștia vor ieși cu siguranță la vot să-l sancționeze pe actualul președinte. Este dificil de estimat unde exact se situează bazinul lor electoral, dar cred că este repartizat uniform în toate raioanele din Moldova, Chișinău, dar în special diaspora.

A treia categorie o reprezintă alegătorii lui Usatîi care au venit de la partidele pro europene, în special Platforma DA, dar și în bună măsură PAS. Aceștia nu sunt fascinați de Usatîi, dar au votat în semn de protest față de clasa politică actuală.

Aceștia nu mai vroiau s-o voteze în primul tur nici pe Maia Sandu, dar nici pe alți lideri pro-europeni și unioniști. În momentul în care a dispărut versiunea ”Usatîi-omul Moscovei”, după dosarele din Rusia, acest electorat nu au avut nici o problemă să-l voteze. Este evident că în turul 2 în proporție covârșitoare, aceștia vor merge către Maia Sandu.

Astfel, din numărul de voturi acumulat de Renato Usatîi 227.923 (16.90 %) risc să presupun că cel puțin 50 % (peste 110 mii voturi) fac parte din prima categorie, care vor merge la Igor Dodon. Fără entuziasm, dar determinat.

Cealaltă jumătate ( a doua și a treia categorie) va merge spre Maia Sandu, dar există probabilitatea ca o mică parte să nu iasă la vot.

În ceea ce privește îndemnul lui Renato Usatîi pentru turul 2, cred ca acesta are capacitatea de a influența și mobiliza doar a doua categorie din votanții săi (militanții). Prima categorie este deja politic determinată, iar a treia categorie la fel e decisă cu privire la votul în turul 2.

Este clar un singur lucru, bătălia va fi strânsă.

Autor: Radu Moldovanu